Bemutatkozás 3


Megalakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

 

 

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság mintájára január 31-én Szolnokon is életre hívták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzmegelőzési Bizottságot. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kezdeményezésére tizenkilenc megyei szervezet részvételével megalakult testület elsődleges feladata a lakosság tájékoztatása, oktató anyagok, figyelemfelhívó közlemények publikálása, kommunikációs kampányok kezdeményezése annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a tűzmegelőzés.


Valamennyi meghívott szervezet egyhangú támogatásával alakult meg és fogadta el munkatervét a megyei tűzmegelőzési bizottság. Elnöke Varga Béla tűzoltó alezredes, igazgató, társelnöke Kovács Sándor megyei közgyűlési elnök, valamint Hubai Imre Csaba, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Agrárkamarát vezető átmeneti elnökségi tag.

A bizottságban (több más szervezet mellett) az MRFK, a KÖTIVIZIG, a bányakapitányság, a kamarák, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, a MOL Szajol Bázis telep vezetője, a polgárőrség, három alapítvány és a Fűtéstechnika Kft. vezetője is jelen van. A megalakulást követően a bizottság azonnal munkához látott, javaslatokat állított össze a szabadtéri tüzek, illetve a háztartásokban bekövetkezett tűz, füst- vagy szénmonoxid-mérgezéses balesetek számának csökkentésére. A tagság már az alakuló ülésen több javaslatot tett arra is, hol és hogyan tehetők közzé tájékoztató anyagok, miként érhetőek el pl. az oktatási intézmények, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek az egyes szervezetek a szabadtéri tüzek megfékezésében, saját területén ki meddig jutott a természeti károk, illetve a háztartási balestek elhárításában.

A bizottság közleményeivel, kiadványaival, az általa szervezett fórumokkal a továbbiakban sűrűn találkoznak majd a megyében élők.

A nagy emberi erőt és pénzt felemésztő beavatkozások megkönnyítésére már az alakuló ülésen is hangzott el javaslat, a nemzeti park igazgatóságának képviselője felajánlotta a természetvédelmi őrök segítségét, az agrárkamarától meghívott társelnök pedig külföldi példaként említette, hogy súlyos szankciókkal sújtható az a gazdálkodó, aki mezőgazgasági területen tüzet gyújt. Ez utóbbi esetben még az uniós pályázati támogatástól is eleshet a szabálysértő. Magyarországon ilyen szankció nincs. Nem a büntetések szorgalmazása, hanem a megelőzés a bizottság legfőbb teendője, a mostantól induló kampányszerű kommunikációnak minden korosztályt és társadalmi réteget el kell érnie.