Felkészülés a télre


       

A katasztrófavédelmi törvény 15 pontban sorolja fel a katasztrófavédelemben részt vevőket, illetve közreműködőket, első helyen említve az állampolgárokat.

Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magukra az idős, ellátást igénylő embereket. Figyeljünk oda, hogy a nagy hidegben füstöl-e a kémény, van-e tűzifája a szociális segítségre szorulóknak. Ha mást nem, akkor hívjuk fel a katasztrófavédelmi szervek, önkormányzatok figyelmét, ha úgy gondoljuk, hogy valaki a nagy hidegben bajba jutott. Segítsünk azoknak a bajbajutottaknak, akik esetleg épp a mi településünkön vagy annak közelében rekedtek az autójukba, nyújtsunk számukra támogatást, hisz nekünk is jól esne, ha mi kerülnénk nehéz helyzetbe.

Ha valamelyik házban, lakásban idős, beteg ember nem ad életjelt magáról, mert megbetegedett, vagy ne adj Isten elhalálozott, közösen kell intézkednünk, vagy a megváltozott téli közlekedési viszonyokból adódó baleseteknél szintén közösen kell intézkednünk. Így van ez a közutak forgalmának szabályozásakor, az utak egyirányúsításakor, vagy forgalmának korlátozásakor, lezárásakor, a nagyobb teherautók, kamionok kamionterminálokba történő terelésekor. A tűzoltóság, mentők, életmentő konvojok gépjárműveinek menetbiztosításakor. A bajba jutottak melegedőhelyekre irányításakor, ehhez ad támpontot az alábbi táblázat:       

 

 

Melegedőhelyek listája elérhető itt!