Hírek


Húsz éve történt a szajoli vasúti tragédia
2014. december 02. 14:12
A szajoli vasúti baleset a magyar vasút történetének egyik legsúlyosabb balesete volt 1994. december 2-án.

1994 december 2-án 16 óra 46 perckor kisiklott a Szajol állomáson áthaladó Nyíregyháza–Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat második kocsija, majd a kocsik mintegy 110 km/h-s sebességgel egymásba, illetve az állomásépületbe rohantak. Huszonheten a helyszínen vesztették életüket, négyen a kórházban haltak meg, ötvenketten pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek. Mint később kiderült a balesetet emberi mulasztás okozta. A vonat érkezése előtt negyedórával az első vágányon szabálytalan tolatást végeztek. A váltók ekkor már be voltak állítva a második vágányra, amelyen a gyorsvonatnak át kellett volna haladnia. Tolatáskor a tolató szerelvény a kerekeivel átállította a váltót az első vágányra, amiről a forgalomirányítás nem tudott, és a tolatást végzők sem ellenőrizték a váltók állását később. A gyorsvonat emiatt az egyenes haladásnál engedélyezett sebességgel érkezett a ténylegesen kitérő állású váltóra, a mozdony és az első kocsi átlökte a váltót, egyenesen haladt tovább, de a szerelvény többi része már kisiklott. Összesen hat vagon siklott ki, ebből egy teljesen összeroncsolódva szinte belefúródott az állomás épületébe, és szinte szétrobbantotta. A második kocsi keresztben állt a síneken, a többi szinte sértetlenül vészelte át a balesetet. Negyed tízkor a tűzoltók lángvágókkal és feszítővassal próbálták egy beszorult kislány testét kiemelni a roncsok közül. A jelek szerint súlyos koponya- és végtagsérüléseket szenvedett, de élt! A csodával határos módon a tragédiát követő ötödik órában a felülről szabaddá tett, összegyűrt vagonból két utas a saját lábán mászott ki. Amit ilyen nehéz helyzetben a mentők, az egészségügyi személyzet, általában mentésben közreműködők, rendőrök, tűzoltók, vasutasok, valamint a honvédség egységei megtehetnek, azt megtették. (Forrás: Wikipédia; Magyar Hírlap 1994-12-03)

A szajoli vasúti katasztrófa mentési munkálataiban oroszlánrészt vállaltak a tűzoltók. Ma, húsz évvel a tragédia után ők is részt vettek a szajoli Római Katolikus Templomban rendezett szentmisén és az azt követő koszorúzáson. A vasútnál felállított emlékműnél koszorút helyezett el igazgatóságunk nevében Varga Béla tű. ezredes, igazgató is. (Indexfotó: Török Lajos, forrás: Wikipédia, Fotók: Mészáros János, Új Néplap)
 


 

Kapcsolódó képek:

Húsz éve történt a szajoli vasúti tragédia Húsz éve történt a szajoli vasúti tragédia Húsz éve történt a szajoli vasúti tragédia
>>> További képek a galériában <<<