Hírek


Hatósági egyeztetés a rendezvények biztonságáért
2017. május 19. 11:10
A szélsőséges időjárás jelentette veszély miatt fokozott figyelmet kell fordítani a nyári időszakban kiemelten nagy számban tervezett szabadtéri rendezvények, fesztiválok biztonságos lebonyolítására, ennek érdekében a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség tartott tájékoztató konferenciát az illetékességi területéhez tartozó települések rendezvény-szervezőinek.

 A konferencia első előadója Nagy Attila Sándor tű. alez. polgári védelmi felügyelő volt, aki az előttünk álló nyári időszak időjárási anomáliái elleni védekezésre fektette hangsúlyt. A május első hetében Gyöngyös térségében pusztító jeges esővel kialakult „villám” árvíz is jól példázza, hogy az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadóan a településeknek a területükön megtartandó szabadtéri rendezvényekkor különös hangsúlyt kell fektetniük azok biztonságos lebonyolításához. Törekedni- és meg- kell erősíteniük azon képességüket, hogy a hivatásos erők kiérkeztéig, vagy azok túlterheltsége esetén is, a rendezvényekre kilátogatóknak elégséges védelmi szintet tudjanak biztosítani.

A Görög István tű. fhdgy. hatósági osztályvezető úr a szabadtéri rendezvényekkel összefüggésben a rendezvények biztonságos lebonyolításához szükséges tűzvédelmi és lakosságvédelmi ismeretek, különös tekintettel a rendezvény helyszínének kiürítésére és a viharos időjárás esetén teendőkről tájékoztatta a megjelent rendezvény-szervezőket. A rendezvények bejelentésével nem csak a jogszabályi előírásoknak teszünk eleget, hanem igen értékes információkhoz juthatnak a rendezők a bekövetkező időjárási események alakulásáról, hisz innentől a hivatásos szervek ügyeleti szolgálatai is figyelemmel kísérik a meteorológiai változásokat. Az OTSZ szerinti biztonsági tervdokumentációk elkészítésének szakmaisága szintén fontos eleme a rendezvények megtartásának, hisz ezen iratok tartalmazzák a különböző biztonsági modulok megvalósulását, azon igazolásokat, bizonylatokat melyek hozzásegítik a szervezőket a rendezvények eredeti céljának megvalósulásában: Biztonságban, vigyázva jól érezni magunkat.