Hírek


Védelem a villámok ellen
2018. június 14. 11:27
A záporok a nyár velejárói. A nagy mennyiségű csapadék amilyen hirtelen érkezik, olyan gyorsan távozik. Ezeket gyakran villámcsapások is kísérik, amelyek komoly veszélyt rejtenek magukban.

Nem is kell sokat visszalapozni a krónikában, hogy példát találjunk ilyen esetre: május 24-én két házba is villám csapott Csépán. Az egyik helyen beszakadt a tető és a kémény is ledőlt, arról nem is beszélve, hogy az elektromos hálózat is súlyosan megrongálódott.

A villámcsapások nem csak az elektromos rendszer károsodását idézhetik elő, hanem adott esetben akár tüzet vagy robbanást is okozhatnak. Néhány óvintézkedés megtételével azonban elkerülhetőek a személyi sérülések, illetve az anyagi kár növekedése:

- Vihar idején minden elektromos berendezés vezetékét húzzuk ki a konnektorból, hogy ne károsodjanak. Ez vonatkozik a televízió csatlakozására, a telefon- és az internetkábelekre is!

- Kerüljük el, hogy huzat keletkezzen a házban, így minden nyílászárót csukjunk be!

- Vihar alatt ne használjuk a vizesblokkokat, mert előfordulhat, hogy a villám a fém vízvezetékbe csap bele, ezen keresztül pedig áramütés érhet bennünket!

- Ha a szabadban ér bennünket a vihar, kerüljük el a magasan álló, nyílt terepeket, és ne húzódjunk menedékbe magányosan álló fa alá! Ha vízparton vagy strandon tartózkodunk, ne legyünk a vízben és kerüljük a fémtárgyak használatát!