Hírek


Vigyázzunk a mustgázzal!
2018. június 28. 15:54
A jó idő és beköszöntével eljött a gyümölcsök érésének időszaka. Ahogy az lenni szokott, ezzel együtt a bor, illetve az egyéb gyümölcspárlatok készítése is kezdetét veszi. Sajnos ez nem veszélytelen folyamat, szinte minden évben előfordul tragédia ezzel kapcsolatosan.

A problémát az úgynevezett mustgáz jelenti, amely a gyümölcsök erjedése során keletkezik. Ez tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáznemű anyag. A mustgáz zárt helyiségben – például egy borospincében – a padlótól indulva telíti el a helyiséget, oxigénhiányos állapotot idézve elő. Ha valaki egy ilyen környezetbe lép, akkor csakhamar fejfájást, szédülést, hányingert tapasztalhat, és sajnos huzamosabb idő után az illető megfulladhat.

A mustgáz-mérgezések azonban megelőzhetők a pincék rendszeres szellőztetésével, a hordók nagy térben való elhelyezésével, valamint gázérzékelő telepítésével. Hatékony lehet a hagyományos módszer is: egy bot végére egy égő gyertyát helyezünk, és azt derékmagasságban magunk előtt tartva közelítjük meg a helyiséget. Ha elalszik a gyertya, akkor nagy a mustgáz-koncentráció, a pincét pedig azonnal el kell hagyni!

Fontos, hogy ha ilyet tapasztalunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, mivel a sérültet csak légzőkészülék segítségével lehet kimenteni. Ha valaki nélküle próbálkozik meg kihozni a bajbajutottat, akkor maga is mustgáz-mérgezés áldozatává válhat!