Hírek


Vigyázzunk a tűzgyújtással!
2018. augusztus 08. 10:26
Az elmúlt napon négy alkalommal kellett a megyei tűzoltóknak szabadtéri tűzhöz vonulniuk. Mindemellett két baleset során is intézkedtek.

Kedden kora reggel közúti balesethez vonultak a kunszentmártoni hivatásos tűzoltók a város határába. A 44-es főúton egy gépjármű az oldalára borult, ezt a tűzoltók áramtalanítás után drótkötéllel kerekeire állították. Az autó sofőrje nem sérült meg.

Jánoshidán, a Zagyva folyó árterében háromszáz négyzetméteren égett a száraz fű kedd délután. A jászberényi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be, személyi sérülés nem történt.

Száraz fű, gaz, avar és összehordott építési törmelék kapott lángra kedden kora délután Mezőtúron, a Határ út egyik ingatlanának udvarán. A város hivatásos tűzoltói két vízsugárral, illetve kéziszerszámok segítségével fojtották el a lángokat, majd elvégezték az utómunkálatokat. Az eset során senki sem sérült meg. A leégett terület nagysága körülbelül 210 négyzetméter.

Gaz és avar gyulladt ki az út menti árokban kedd délután Jászdózsa határában, kétszáz négyzetméternyi területen. A jászberényi hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet, majd elvégezték az utómunkálatokat. Az eset során nem sérült meg senki.

Árokba hajtott és felborult egy teherautó kedd délután a 32-es számú főúton Jászberény és Pusztamonostor között. A jármű mindössze öt raklapot szállított. A jászberényi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, és félpályás útlezárás mellett a forgalmat irányították. A teherautó sofőrje sértetlen maradt.

Az elmúlt hetek csapadékmentes, kivételesen meleg időjárása miatt fokozott odafigyelésre van szükség a tűzgyújtás tekintetében. A hőségben a legkisebb szikra is lángra lobbanthatja a száraz füves vegetációt, a tűz pedig hamar nagy kiterjedésűvé válhat! A katasztrófavédelem néhány hasznos információval segíti a szabadtéri tüzek megelőzését:

- A belterületi ingatlanokon tilos a szabadtéri égetés, kivéve ott, ahol erre önkormányzati rendelet engedélyt ad. Égetés előtt tájékozódjanak a szabályokról az önkormányzatnál!

- Csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát irányításuk alatt tudnak tartani!

- Az égetés előtt tájékozódjanak a várható időjárásról! Nagy szélben a lángok gyorsan elterjedhetnek!

- A tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül! Mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóvíz vagy homok, illetve kéziszerszámok.

- A kerti sütögetés és grillezés továbbra is megengedett, a tűz állandó felügyelete mellett!

- Autóból, vonatból az égő cigarettacsikket ne dobják ki, mert az tüzet okozhat! A gépkocsik motorját ne járassák erdőben vagy füves területen, mert a kipufogógáz hője is lángra lobbanthatja az aljnövényzetet.

- Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetén belül található külterületi ingatlanokon! Ide értendők az ezeken a területeken található kijelölt tűzrakó helyek is. A tűzgyújtási tilalommal érintett területekről a www.katasztrofavedelem.hu honlapon lehet tájékozódni.

Fotós: Mezőtúri HTP

 

Kapcsolódó képek:

Vigyázzunk a tűzgyújtással! Vigyázzunk a tűzgyújtással! Vigyázzunk a tűzgyújtással!