Hírek


Ügyelni kell a kémények karbantartására
2018. december 06. 14:13
Tegnap három alkalommal is kéménytűzhöz riasztották a megye tűzoltóit. Az égéstermék-elvezetők ellenőrzése a téli időszakban kiemelten fontos, ráadásul ez az állampolgároknak pénzbe nem, csupán egy telefonjukba kerül.

Szerdán Kunhegyesre, Karcagra és Kisújszállásra vonultak kéménytűz miatt a tűzoltók. Szerencsére az egységek gyors beavatkozásának köszönhetően egyik helyen sem sérült meg senki, de négy embernek így is el kellett hagynia ideiglenesen az otthonát.

A kéménytüzek legtöbb esetben a nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt alakulnak ki. Előfordul, hogy az emberek gumi- és műanyaghulladékot, olajos rongyot vagy festett, lakkozott fát égetnek el a kazánban és a kályhában. Ezen anyagok égésterméke fokozza a kémények belsejében a kátránylerakódást, így annak is nagyobb a veszélye, hogy a kátrányréteg begyullad, a lángok pedig könnyen átterjedhetnek az épület többi részére is.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosok figyelmét, hogy évente legalább egyszer – lehetőleg a fűtési szezon előtt – vizsgáltassák felül a kéményeiket. Ezt a családi házakban élőknek kérniük kell. Időpontot egyeztetni személyesen a kéményseprőipari szerv megyei ügyfélszolgálati pontján (5440 Kunszentmárton, Rákóczi u. 19.); interneten a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon az Ügyfélszolgálat menüpont alatt; illetve telefonon a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszámon, a 9-es és az 1-es gomb megnyomásával lehet. A katasztrófavédelem kéményseprői fekete, „Kéményseprő” feliratú egyenruhában jelennek meg, arcképes igazolványt mutatnak, és sohasem fogadnak el készpénzt.

A tüzelő, fűtőberendezések rendszeres karbantartására is gondot kell fordítani, legyen szó szilárd tüzelőanyaggal vagy gázzal működő berendezésről. Ezeket szintén érdemes évente felülvizsgáltatni egy szakemberrel.

A személyi sérülések és az anyagi károk megelőzhetők egy füstérzékelő beszerelésével. Ezzel kapcsolatban egy korábbi cikkünkben lehet találni hasznos információkat.

Fotós: Karcag HTP

 

Kapcsolódó képek:

Ügyelni kell a kémények karbantartására Ügyelni kell a kémények karbantartására Ügyelni kell a kémények karbantartására
>>> További képek a galériában <<<