Hírek


Csongrád megye nyert a mobil laborok országrészi versenyén
2019. szeptember 06. 13:16
A katasztrófavédelmi mobil laborok országos versenye előtt öt országrészi versenyt tartanak, amelyeken a győztes csapatok jutnak be a végső döntőbe. Az egyik területi fordulót szeptember ötödikén a Jászapáti-Kapitányrét polgári védelmi bázison tartották meg, ahol a Csongrád, a Győr-Moson-Sopron és a Nógrád megyei, valamint a fővárosi katasztrófavédelmi mobil labor háromfős legénysége mérette meg magát.

A katasztrófavédelmi mobil laborok minden megyében, illetve a fővárosban megtalálhatók. Tevékenységük vegyi-, biológiai- és sugárfelderítésre terjed ki, de egy nagyobb volumenű káresemény alkalmával is jelen vannak a helyszínen és környékén, hogy monitorozzák az esetlegesen környezetbe került veszélyes anyagok koncentrációját. Mindezek mellett „békeidőben” iparbiztonsági feladatokat látnak el, például részt vesznek veszélyesáru-szállítási ellenőrzéseken is, de vízanalitikai mérések végzésére is fel vannak készülve.

A csapatok csütörtöki feladatait úgy választották meg a szervezők, hogy minél nagyobb szélességben lefedjék a laborok tevékenységi körét. A bírák többek között figyeltek a védőfelszerelések, mérőeszközök és műszerek szabályos használatára, a veszélyes anyagok beazonosításának pontosságára, a beavatkozások szakszerűségére, valamint a rádióforgalmazásra is.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által rendezett országrészi versenyt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte, ezzel továbbjutva az országos döntőbe. Mögötte másodikként a Fővárosi, harmadikként pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság végzett, míg negyedikként a Nógrád megyeiek zártak.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legénysége szeptember harmadikán a győri területi fordulóban szerepelt, ahol a Baranya megyeiek mögött második lett.

Fotós: Papp Mónika tű. főhadnagy

 

Kapcsolódó képek:

Csongrád megye nyert a mobil laborok országrészi versenyén Csongrád megye nyert a mobil laborok országrészi versenyén Csongrád megye nyert a mobil laborok országrészi versenyén
>>> További képek a galériában <<<