Megalakulásuk, rendeltetésük


Az elmúlt években bekövetkezett veszélyhelyzetek tapasztalatainak elemzése során világossá vált, hogy a kárfelszámolásra és mentésre létrehozott különböző állami, önkormányzati szervek bizonyos speciális mentési és biztosítási feladatok végrehajtására - szakember és technika hiányában - önállóan nem képesek, illetve hosszan elhúzódó kárfelszámolási munkálatokat nem tudnak ellátni.

2012-13-ban megalakultak az önkéntes megyei mentőcsoportok, amelyek területi rendeltetésű polgári védelmi szervezeti formában működnek. Megyénkben a TISZA Mentőcsoport az elsők között szerzett nemzeti minősítést. Tagjai önkéntes szervezetek, valamint gazdálkodó szervezetek, amelyek speciális kereső-kutató, egészségügyi és műszaki mentési képességekkel rendelkeznek. A járási védelmi igazgatási szint kialakulásával, valamint a megyei csoportok működésének pozitív tapasztalatai alapján a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezdeményezte a járási mentőszervezetek létrehozását országszerte.

Az új járási mentőcsoportok (Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen kilencen) 2013-tól álltak rendszerbe, tagjai önkéntes tűzoltók, civilek, gazdálkodó szervezetek, akik elsősorban az ár- és belvízi védekezésben vállalhatnak szerepet, de egyéb, főleg műszaki mentő, logisztikai, valamint mentő, kereső-kutató és légi felderítő képességekkel is rendelkeznek. A kilenc megalakult csoport mintegy 300 embert tömörít. Működésükkel kiegészítik a már létrehozott árvízvédelmi komplex csoportok és a megyei TISZA Mentőcsoport képességeit és kapacitását.