Kigyulladt olajsütő



Kevesen gondolnák,  hogy milyen veszélyekkel jár az égő lábos, vagy olajsütő vízzel oltása.
A frítőzben lévő olaj meggyullad.
Mi történik a sütőben, ha az égő olaj tüzét vízzel akarjuk eloltani?
A magas hőmérséklet miatt a lángokra öntött vízből pillanatok alatt gőz keletkezik és az égő olaj robbanásszerűen kivetődik a frítőzből.
Tapasztalataink alapján a konyhában meggyulladt étolaj tüzét a konyhában szorgoskodók első ijedtségükben vízzel próbálják meg eloltani. Ettől a konyhában tartózkodók égési sérüléseket szenvednek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladnak.
 
Mit tegyünk?
 
 Helyes oltási módok:

-         az égő lábosra, olajsütőre tegyünk egy fedőt - így az égés azonnal megszűnik- és zárjuk el a tűzhely csapját.
-         a kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
-         a konyhában tartsunk készenlétben lehetőleg CO2- tűzoltókészüléket  (szén-dioxiddal oltót), amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.