Sok munkája volt a tűzoltóknak a fagy miatt

2020. január 20. 10:59

A hosszabb ideje tartó ködös, fagyos időjárás miatt számtalan dolga volt a hétvégén a megye tűzoltóinak. Emellett az egységek több tűzesethez és közlekedési balesethez is riasztást kaptak, valamint vízszivattyúzást is végezniük kellett.

Lesodródott az útról és tetejére borult egy személygépkocsi péntek hajnalban a 46-os számú főúton, Mezőtúrnál. A roncsba a sofőr ugyan nem szorult be, de a járművet nem tudta elhagyni. A mezőtúri hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal felfeszítették az ajtót, a bent lévő embert kiemelték és átadták a mentőknek. A tűzoltók ezután kerekeire állították és áramtalanították az autót, majd letakarították az úttestet.

Beizzott egy fából készült őrbódé zsindelyteteje péntek délelőtt a tiszafüredi kikötőben. A kémény környezetében lévő szigetelés izzott be és ez terjedt tovább az építmény többi részére. A város hivatásos tűzoltói a falazatot és a tetőt kéziszerszámokkal megbontották, a parázslást pedig egy vízsugárral megszüntették.

Csőtörés miatt mintegy huszonöt centiméteren állt a víz egy hétvégi ház pincéjében péntek délután Szolnokon, a Kertész utcában. A helyiségben berendezési tárgyak, gázkazán és egy infraszauna is volt. A szolnoki hivatásos tűzoltók szivattyúzták ki a pincéből a vizet.

Buszmegállóba csapódott egy személygépkocsi szombat hajnalban Szolnokon, a Kertész utcában. Az autóban ketten utaztak, a sofőrt a szolnoki hivatásos tűzoltók a társszervek munkatársaival közösen segítették ki az utastérből. Az egységek ezt követően áramtalanították a járművet. A helyszínre mentők is érkeztek.

Egy szeméttároló konténer tartalma kapott lángra szombat délután a szolnoki Tücsök utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral szüntették meg a problémát.

Kigyulladt a fagyasztó szekrény és a rajta elhelyezett televízió szombat délután Kunszentmártonban, egy Mátyás király úti társasházi lakásban. Az esethez a település hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a lakást, egy vízsugárral megfékezték a lángokat, majd a fagyasztót kivitték az épületből. A lakásban a fűtés alternatív módon megoldott, így a két lakó otthonában maradhatott.

Defektet kapott és balesetveszélyes helyen állt meg egy növényolajat szállító kamion szombat délután a 442-es főúton, Rákócziújfalunál. A szolnoki hivatásos és a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók biztosították a helyszínt és a hiba megszüntetése után biztonságos helyre kísérték a járműszerelvényt.

Árokba sodródott és tetejére borult egy személygépkocsi szombat délután Jászkiséren, a Fő úton. Az autóban egy ember utazott, ő önerejéből elhagyta a járművet. A jászkiséri önkormányzati tűzoltók drótkötél segítségével kerekeire állították és áramtalanították a gépkocsit, majd levontatták az úttestről. Az esetnél a mentőszolgálat munkatársai is dolgoztak.

Kerti szerszámok égtek egy nyolc négyzetméteres, nyitott tárolóban vasárnap hajnalban a kunszentmártoni Vasvári Pál utcában. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be.

Kigyulladt egy melléképülettel egybeépített fatároló vasárnap hajnalban Kisújszálláson, a Vas utcában. A karcagi hivatásos és a kisújszállási önkormányzati tűzoltók két vízsugárral avatkoztak be, a melléképületből egy gázpalackot kihoztak, amelyet nem ért hőhatás. Az egységek emellett a melléképületet áramtalanították.

Lerakódott kátrány izzott egy családi ház kéményében vasárnap délelőtt Tiszaszentimrén, a Széles úton. A bejelentő elmondta, hogy a kémény annak ellenére meleg, hogy előző este volt utoljára begyújtva. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók távolították el a lerakódást a kéményből. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a házban élők más módon meg tudták oldani a fűtést.

A fentieken túl a megye tűzoltóit összesen huszonnégy alkalommal riasztották a faggyal összefüggésben. Jellemzően a zúzmara terhe alatt meghasadt, megdőlt fákhoz, leszakadt elektromos és távközlési kábelekhez kellett vonulni. Jászberényben egy fa kárt tett egy tanyaépület tetejében és kéményében, de szerencsére az ingatlan nem vált lakhatatlanná.

Fotó: Kunszentmárton HTP, Kisújszállás ÖTP