Közbiztonsági referensek vizsgáztak

2020. február 20. 11:20

Három megyei katasztrófavédelmi kirendeltségen – Jászberényben, Karcagon és Mezőtúron – szerveztek vizsgát a települések közbiztonsági referenseinek ebben a hónapban.

Ezek az emberek az önkormányzatok olyan alkalmazottai, akiket a polgármester jelöl ki az adott település katasztrófák elleni felkészülési, védekezési, helyreállítási; valamint rendvédelmi és honvédelmi feladatainak végrehajtására. A referensek közreműködnek a települési veszélyelhárítási tervek elkészítésében, a lakosság tájékoztatásában, de részt vesznek a lakosságriasztó eszközök működőképességének és karbantartásának ellenőrzésében. A védekezés időszakában a kitelepítési, kimenekítési, befogadási és visszatelepítési feladatokban vállal jelentős szerepet, illetve kapcsolatot tart a polgármester és a védekezésben résztvevő szervezetek között; és a településvezető szakmai döntéseinek előkészítése is a tevékenységi körébe tartozik.

A közbiztonsági referensi feladatokkal frissen megbízottakat a katasztrófavédelem szakemberei vértezik fel a megfelelő tudással tanfolyam keretében, amely végén a referens-jelölteknek vizsgán kell számot adniuk a megszerzett ismeretekről. Ezekre került sor februárban megyénk három katasztrófavédelmi kirendeltségén, amelyeken összesen tizenhárman szereztek vizsgabizonyítványt, melynek birtokában immár ők is elláthatnak referensi feladatokat saját településükön.

Fotó: JászberényKvK, Mezőtúr KvK