Árvízvédelmi és vízimentési gyakorlat Tiszafüreden

2020. szeptember 14. 11:48

Szeptember tizenegyedikén és tizenkettedikén nemzeti újraminősítő gyakorlatnak adott otthont a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőpark. Az eseményen két önkéntes és tizenegy települési mentőcsoport szerzett minősítést vízkár-elhárítási és vízimentési szakterületen.

A két nap során a megyei rendeltetésű Tisza Mentőcsoport, a Tisza-tó Járási Önkéntes Mentőcsoport, valamint a Jászberényi Települési Mentőcsoport szerzett újraminősítést árvízi és vízimentési szakterületen. Ez elsősorban eltűnt személyek vízből mentését jelentette, de a résztvevő egyéb szervezetek támogatása, valamint kutatás-felderítés is szerepelt a feladatok között.

Ezzel párhuzamosan zajlott egy másik gyakorlat is, amelyen tíz település önkéntes mentőcsoportja szerzett minősítést alapvető vízkár-elhárítás szakterületén. A résztvevők árvízvédelmi feladatok végrehajtásában bizonyíthatták ilyen irányú rátermettségüket: ezek között szerepelt homokzsák-depó létrehozása és működtetése,  nyúlgát, bordás megtámasztás építése, illetve buzgár elfogás, valamint árvízvédelmi töltés mentetlen oldali fóliázása. 

A két nap során valamennyi szervezet sikeresen vette az akadályokat, és megkapta a nemzeti minősítő oklevelet.

Fotó: Németh Ádám tű. főtörzsőrmester