Rengetegszer vonultak a hétvégén a tűzoltók

2021. március 29. 10:36

Szinte megállás nélkül dolgoztak megyénk tűzoltói a hétvégén. Továbbra is a szabadtéri tüzek okozták a legtöbb problémát, de épület- és kukatűz, szén-monoxid-szivárgás, valamint vakolatomlás is szerepelt a tennivalók között.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő szombat délután Mezőtúron, egy Erkel Ferenc utcai társasházi lakás fürdőszobájában. A mezőtúri és a szarvasi hivatásos tűzoltók a lakás több pontján is méréseket folytattak, ám műszereik koncentrációt nem mutattak ki. A gázszolgáltató ugyanakkor a gázüzemű vízmelegítőt kizárta a fogyasztásból, de a lakás három lakója otthonában maradhatott.

Kigyulladt egy fából készült, palafedésű tárolóépület szombat délután Jásztelken, a Szabadság úton. Az ingatlan tulajdonosa az udvaron növényi hulladékot égetett, ahonnan szél a parazsat az épületbe fújta, ami meggyújtotta a bent tárolt tárgyakat. A lángok átterjedtek a szomszédos garázs tetőszerkezetére is. A jászberényi hivatásos tűzoltók légzésvédelem mellett egy vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be.

Kigyulladt a kazánházban felhalmozott tűzifa szombat délután a karcagi Gyep utcában. A tűz a födémszerkezetet is károsította. A város hivatásos tűzoltói légzőkészülékben, két vízsugárral fékezték meg a lángokat, közben a szomszédos nyári konyhából egy gázpalackot kihoztak, amelyet nem ért hőhatás. A tűzoltók ezt követően megbontották a födémet. Az ingatlanon lévő lakóház nem károsodott.

Lángra kapott a szemét egy hulladéktároló konténerben szombat délután a karcagi Nyár utcában. A helyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral számolták fel a káreseményt.

Több négyzetméternyi vakolat omlott le egy társasház negyedik szintjén lévő homlokzatáról vasárnap délelőtt Mezőtúron, a Szabadság téren. A mezőtúri hivatásos tűzoltók csáklyával távolították el a veszélyesen lógó darabokat.

Szemét égett egy fém konténerben vasárnap délután a szolnoki Üteg utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral szüntették meg a problémát.

Kigyulladt egy fotel és a mellette lévő ágy kis része vasárnap este Szolnokon, egy Aranyi Sándor úti társasház harmadik emeleti lakásában. A tulajdonos a fotelben ülve dohányzott és a lehulló parázs gyújtotta meg azt, a lángok onnan terjedtek át az ágyra. A szolnoki hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiérkezésére a lakó eloltotta a tüzet, az egységek az izzás, parázslás megszüntetését követően a tűzzel érintett bútorokat kivitték a lakásból. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A nagy szél miatt omlott a vakolat egy háromemeletes társasház homlokzatáról vasárnap éjszaka Szolnokon, az Ady Endre úton. A városi hivatásos tűzoltók magasból mentővel hatoltak fel a problémás részhez, és összességében mintegy tizenöt négyzetméternyi vakolatot távolítottak el kéziszerszámokkal.

Az elmúlt három napban összesen tizennégy szabadtéri tűzhöz kaptak riasztást megyénkből a tűzoltók. Szolnokra háromszor, Pusztamonostorra és Kunszentmártonba kétszer, Karcagra, Mezőtúrra, Tiszagyendára, Tiszaföldvárra, Jászalsószentgyörgyre, Csépára és Törökszentmiklósra pedig egyszer kellett vonulni. A leégett területek teljes nagysága meghaladta az egy hektárt, a legnagyobb terület - ötezer négyzetméter - Mezőtúr határában gyulladt ki.

Fotó: Karcag HTP, Jászberény HTP