Szeptember végéig 247 lakástűz - 11 sérült

2021. október 06. 14:25

A katasztrófavédelem összesítése szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az első és második negyedévben. Az év első kilenc hónapjában így is összesen 247 otthonban csaptak fel a lángok. Csaknem 10 ezer négyzetméternyi otthon égett le.

A tűzoltók két ember életét mentették meg és 11 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. 

A 247 tűzzel érintett otthon közül sajnos egyikben sem volt füstérzékelő. Pedig az országos összesítés szerint, ahol volt ilyen berendezés, nemhogy tragédia, de még sérülés sem történt, és a tűz is sokkal kisebb volt. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz. 24 lakástűz a kéményben keletkezett, ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

Idén szeptember végéig összesen 22 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ezek során senki sem sérült meg és halálos áldozat sem volt. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet. Biztosítson mindenki elegendő friss levegőt a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és helyezzen el ezektől másfél méterre, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt.

Fotó: Mezőtúr KvK