Tavaly 9 ember lakástűzben, 1 pedig szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg

2022. január 07. 10:08

Tavaly 339 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Jász-Nagykun-Szolnok megyében, csak az utolsó negyedévben közel száz alkalommal. Mintegy tízen életüket vesztették, és tavaly egy ember halt meg szén-monoxid-mérgezés miatt. Több helyen vannak már érzékelők, ami segíti az emberéletek és az értékek mentését.

2021-ben több mint 10 ezer négyzetméternyi otthon égett le; ez majdnem akkora terület, mint másfél futballpálya. A lakástüzekben 9 ember vesztette életét. A tűzoltók 3 ember életét mentették meg, 17-en szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. Tragédiával végződő lakástűz Jászberényben, Jásziványban, Kunhegyesen, Mezőtúron, Rákóczifalván, Tiszafüreden, Tiszapüspökiben és Tiszaszőlősön volt.

A 2021-ben keletkezett lakástüzekhez összesen 669 tűzoltóautót riasztottak. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 16 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, illetve a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

A 339 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, a riasztás után még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani; a tűzoltókat is hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly 39 alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Öten szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és egy ember életét vesztette. A tragikus eset Jászapátiban történt.

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.