Figyeljünk a fűtésre, és a kémények állapotára!

2023. január 26. 09:40

Még egy hónap sem telt el 2023-ból, de már hét kéménytűznél avatkoztak be Jász-Nagykun-Szolnok vármegye tűzoltói. Több esetben lakhatatlanná váltak az érintett ingatlanok, pedig ezek a káresemények némi előrelátással megelőzhetők lettek volna.

A kéménytüzek kialakulásához összetett folyamatsor vezet. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések használata során a füstben található szennyeződés lerakódik az égéstermék-elvezető falán, egyre vastagabb rétegben. Ezzel együtt a kémény belső átmérője csökken, így áteresztő képessége is folyamatosan romlik. Ennek következményeként használat közben fokozatosan növekszik a kéményben a hőmérséklet, amely egy ponton meggyújtja a lerakódott kátrányréteget, így kéménytüzet előidézve. Ez a tűz gyakran átterjedhet a tető- és födémszerkezetre, még nagyobb károkat okozva.

Mindez nem történik meg, ha tudatosan használjuk a fűtésrendszert. A legfontosabb, hogy megfelelő tüzelőanyagot használjunk. A nedves, kezelt fa, gumi-, műanyag- vagy textilhulladék égéstermékéből ugyanis rengeteg káros anyag szabadul fel, amely nemcsak környezetszennyező, hanem gyorsítja is a kéményben a szennyeződés lerakódását. Ha két hétig ilyen, nem megfelelő tüzelőanyagot égetünk el, akkor annak füstjéből annyi káros anyag kerül a levegőbe, mint egy egész fűtési szezonban jó tüzelőanyag használatával. Ez utóbbi alatt a fedett, száraz helyen legalább két évig tárolt fa értendő, melynek egyrészt kevésbé ártalmas a füstje, melyből a kátrány lerakódása is csekély mértékű.

A másik fontos dolog a kémények rendszeres karbantartása. A katasztrófavédelem a vármegye valamennyi településén térítésmentesen végzi ezt a munkát azokban az ingatlanokban, ahová nincs bejegyezve egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság székhelye, telephelye. A társasházak kéményeit kötelező sormunka keretében ellenőrzik, a családi házakhoz azonban nem megy automatikusan a kéményseprő, ezt a tulajdonosoknak kell kérni. Ez megtehető a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszámon a 9-es, majd az 1-es gombok megnyomásával, illetve a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlap Ügyfélszolgálat menüpontjában. A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések égéstermék-elvezetőit javasolt évente, a gázkészülékekét pedig kétévente átvizsgáltatni szakemberrel.

Fotó: Jászberény HTP