Hírek aloldal fejlécképe

Jász-Nagykun-Szolnok VMKI hírek

Bronzérmes lett a vármegyei csapat a műszaki mentőversenyen 2024. április 25.

Csütörtök délután Dunaföldváron, a Bogos-Trans Kft. telephelyén megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a IV. Országos Műszaki Mentőverseny. Április 24-én és 25-én húsz csapat százhúsz tűzoltója mérte össze tudását és erejét. A kétnapos versenyre a márciusi területi fordulók legjobbjai jutottak el.

A katasztrófavédelem is várta az érdeklődőket az Utazás Kiállításon 2024. április 24.

Április 19-20-án rendezték meg a 25. Szolnoki Utazás Kiállítást az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban és a Hild János téren. Az eseményen a hazai települések képviselői mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség.

Idén is támogatásban részesülnek az önkéntes mentőszervezetek 2024. április 23.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Az önkéntesek számára rendelkezésre álló hétszáz milliós pályázati forrásból összesen százmillió forint fordítható az önkéntes mentőszervezetek támogatására.

Biológiai módszerrel a szúnyoglárvák ellen 2024. április 22.

Biológiai eljárással folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen alkalmazzák ezt a technológiát a szakemberek.

Idén is hétszázmillió forint jut az önkéntesek támogatására 2024. április 18.

A központi költségvetésben – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó egyesületek, százmillió pedig a mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen pályázatot írt ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek május 17-ig kell eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltóságra.

Egy abonyi házaspárt mentett meg a szén-monoxid-érzékelő 2024. április 17.

Így időben megkezdhették a szellőztetést.

Indul a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés 2024. április 16.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.