Hírek aloldal fejlécképe

Jász-Nagykun-Szolnok VMKI hírek

Három vármegyei tűzoltót ismertek el a nemzeti ünnep alkalmából 2024. október 22.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állománya idén is tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A katasztrófavédelem központjában október 21-én megtartott ünnepi állománygyűlésen elismeréseket is átadtak a legkiválóbbaknak.

Egy jászárokszállási önkéntes tűzoltó nyert az országos lépcsőfutó-bajnokságon 2024. október 21.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 19-én a MOL Campusban tartotta meg hagyományos lépcsőfutó-bajnokságát. A versenyen három kategóriában lehetett indulni.

Százéves fennállását ünnepelte a karcagi tűzoltóság 2024. október 21.

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1924-ben alakult meg a Karcagi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság jogelődjének tekinthető szervezet az alföldi városban, amely egyben a szervezett tűzvédelem helyi megalapítása is volt. Ebből az alkalomból tartott ünnepi megemlékezést és emléktábla-avatást a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve Karcag Város Önkormányzata. Az eseményen az aktív és nyugállományú karcagi tűzoltók, az önkormányzati tűzoltóságok és a meghívott együttműködő szervezetek képviselői mellett a vajdasági Bácskossuthfalva, továbbá az erdélyi Bögöz, Csíkszentkirály és Székelykeresztúr önkéntes tűzoltói is képviseltették magukat.

Ezúttal Mezőtúron szenvedtek szén-monoxid-mérgezést 2024. október 17.

Ez már a második eset volt egy héten belül vármegyénkben, mert ebben a lakásban sem volt szén-monoxid-érzékelő.

Idős pár halt meg egy tiszaderzsi lakástűzben 2024. október 14.

Hétfőn kora délután érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy tiszaderzsi idős házaspárhoz nem jut be az ismerősük.

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy gyermek Tiszafüreden 2024. október 14.

A családi házban nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Sikeres bemutatkozás az I. Belügyi Drón Kupán 2024. október 10.

Két helyezést is elhozott a katasztrófavédelem a remeteszőlősi bázison október 7-én megrendezett belügyi versenyről. A Belügyi Tudományos Tanács a Széchényi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központtal, a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. szakmai közreműködésével, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány társszervezésében hívta életre az I. Belügyi Drón Kupát, amelyen egy dobogós harmadik helyet és a legjobb drónpilótának járó elismerést is megszerezte a katasztrófavédelem, amely két csapatot is indított.

Lezajlott a HUNEX-24 központi védelmi és biztonsági igazgatási gyakorlat 2024. október 10.

Október 7-én és 8-án került sor a Hunex-24 országos törzsvezetési gyakorlatra. A gyakorlat a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ és annak érintett védekezési munkabizottságai irányításával valósult meg, abban valamennyi területi és helyi védelmi bizottság részt vett. A gyakorlatba harmincöt ágazat kapcsolódott be naponta csaknem ezer emberrel.

Idén 200 lakástűz volt vármegyénkben, ezekben két ember halt meg 2024. október 09.

Az év első három negyedévében összesen 200 lakóépületben keletkezett tűz Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 12-vel kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A legtöbb otthon Szolnokon (22), Jászberényben (17) és Karcagon (16) gyulladt ki. Az év első kilenc hónapjában 4.418 négyzetméternyi épített terület semmisült meg. A tűzesetek során 17 ember sérült meg, 3-mal kevesebben, mint 2023 első három negyedévében. A kigyulladt házakban két ember vesztette életét, egy évvel ezelőtt ez a szám 5 volt.