Bemutatkozás aloldal fejlécképe

Bemutatkozás

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapvető rendeltetése a megye lakosságának élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme, amely kiemelkedően fontos közbiztonsági feladat. A Jász-Nagykun-Szolnok VMKI területi hatáskörű rendvédelmi szerv.

Fő feladata a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása.

 

Rendeltetésének betöltése érdekében:

1.      Széleskörű iparbiztonsági, tűzvédelmi, polgári védelmi hatósági hatásköröket gyakorol: előír, engedélyez, tilt, korlátoz, ellenőriz és szankciókat alkalmaz. Veszélyhelyzetek megelőzése érdekében más hatóságok tevékenységét összehangolja.

2.      Vármegyei, és helyi hivatásos szervekkel, önkéntes és bevont- kötelezett polgári védelmi szervezetekkel, jelentős eszközparkkal, kiépült logisztikai háttérrel rendelkezik. Beruházás-szervezést és ingatlangazdálkodást végez.

3.      Fontos hatásköröket gyakorol a vármegyei kritikus infrastruktúrák beazonosításában, felügyeletében, valamint a polgári veszélyhelyzeti tervezésben, a védelemigazgatásban.

4.      Szabályozza, irányítja és teljes körűen felügyelet alatt tartja a vármegyei tűzvédelmi rendszert, helyi készenléti hivatásos szervei végzik a tűzoltást, műszaki mentést, a lakosság védelmét, tájékoztatását és riasztását. Irányítja az önkormányzati, létesítményi tűzoltóságok, bevont önkéntes egyesületek részvételét a tűzoltásban, műszaki mentésben. Vármegyei bevetésirányítási tevékenységet végez.

5.       Modern távközlési, bevetés-irányítási, informatikai rendszereket működtet.

6.       Együttműködik a rendvédelmi szervekkel, a Honvédséggel, az önkormányzatokkal, a biztonságot szolgáló hatóságokkal.

7.       Kapcsolatot tart civil- és karitatív szervezetekkel, azok szövetségeivel, és elsősorban a helyi médiával.