Megyénkben immár 4 új Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójármű áll készenlétben

2018. április 10. 10:50

Újabb tíz, hazai gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójárművet adtak át április hatodikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Ezekkel együtt már száz új jármű teljesít szolgálatot a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon országszerte.

A hazai tűzoltóautó-gyártás újjáélesztése és a sorozatgyártás beindítása óta a mostani volt a hetedik alkalom, amikor új járművek kerültek a rendszerbe. A tíz új jármű Kisbérre, Balassagyarmatra, Barcsra, Budapest harmadik kerületébe, Szombathelyre, Székesfehérvárra, Lentire, Berettyóújfalura, Egerbe és Jászberénybe került. 

Megyénkben így immáron 4 új hazai gyártású tűzoltó fecskendő áll rendszerben, Karcagon, Szolnokon, és Jászberényben.
 
Az átadási ünnepségen a meghívott vendégek és az érintettek előtt először dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató emelkedett szólásra. A tábornok elmondta, az új gyártású fecskendőket európai uniós forrásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében szerezte be a katasztrófavédelem. A Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű (KEHOP-1.6.0-15-2015-00001) projekt során 2014 és 2020 között összesen száznyolc, teljes málhával felszerelt gépjárműfecskendő kerül a szervezethez. A járművek a BM HEROS Zrt., a Rába Járműgyártó Kft. és a Renault Truck együttműködésében készültek, készülnek, négyezer literes víz-, illetve négyszáz literes habképzőanyag-tartállyal rendelkeznek. A fecskendőket úgy alakították ki, hogy városi körülmények között, és lakott területen kívül, nehéz terepviszonyok között is gyorsan, megbízhatóan, hatékonyan működjenek.  A főigazgató végezetül úgy fogalmazott: az új gépjárműállomány rendszerbeállítása révén tovább fejlődik a katasztrófavédelem járműparkja, ami jelentős mértékben segíti a beavatkozók tevékenységét.
 
A BM OKF vezetőjét követően Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet. A miniszterhelyettes Magyarország biztonsága szempontjából fontos napnak nevezte április 6-át, hiszen a tíz új fecskendővel tovább erősödik az ország mentő tűzvédelme. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy manapság a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és hozzátette, abban, hogy Magyarországot biztonságos országnak tartják, benne van a tűzoltók munkája is. 
 
A beszédeket követően Kontrát Károly és Góra Zoltán átadta az indítókulcsokat az érintett katasztrófavédelmi igazgatóságok vezetőinek, köztük Matuska Zoltán tű. ezredesnek. Mindezek után a jelenlévők megtekinthették a főigazgatóság előtt felsorakozott járműveket. A rendezvényt követő fogadáson Bartók Péter tű. ezredes, az országos katasztrófavédelmi főigazgató gazdasági helyettese mondott pohárköszöntőt. Az ezredes úgy fogalmazott, hogy ez az alkalom az uniós projektben meghatározott célokon túl az együttműködésről és az összefogásról is szól, hiszen több szakterület számos szakemberének közös munkája nyomán készültek el az új gépjárműfecskendők. Bartók Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik vagy a projekt működtetésével, vagy mérnökként vettek részt a fejlesztésben, és külön kiemelte a tűzoltók szerepét is, akik gyakorlati tudásukkal és javaslataikkal járultak hozzá a konstrukció kialakításához.

Fotó: Jóri András - BM OKF