Szolnok bombázására emlékeztek

2020. június 02. 11:17

A második világháború során 1944. június 2-án kezdte meg a szövetséges haderő Szolnok bombázását. Habár a koronavírus-járvány miatt a korábbi években megszokott hivatalos koszorúzási ünnepség elmaradt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség idén szűk körben ugyan, de megemlékezett az évfordulóról ma délelőtt a vasútállomás melletti, egykori légoltalmi óvóhelynél.

A koszorúzás előtt Nagy Róbert tű. alezredes, a szövetség alelnöke idézte fel a hetvenhat évvel ezelőtti eseményeket. Beszédében kitért rá, hogy a Tisza parti városnak hányattatott sors jutott a magyar települések között is, hiszen a német megszállás alatt amerikai és brit csapatok bombázták a várost, a szovjetek benyomulásával pedig a németek támadták a megyeszékhelyet. Ezt követően a szövetség tagságából Tatár Pál szövetségi elnök, valamint Kovács Antal helyezte el az emlékezés koszorúját a Pogány Gábor Benő szobrászművész által készített emléktáblánál.

A „Frantic”, azaz „Őrjöngő” hadművelet 1944. június 2-án Szolnok – és több más magyar város – bombázásával vette kezdetét. A település vasútállomására százharminc repülőgép mért csapást, a halálos áldozatok száma megközelítette az ezerkétszáz főt.

Fotó: Németh Ádám tű. főtörzsőrmester