A vásárlás napján életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

2021. január 14. 09:23

A kéményseprő javaslatát fogadta meg a tiszaroffi család.

Jelzést adott a szén-monoxid-érzékelő tegnap éjszaka Tiszaroffon, egy Aradi úti családi házban. A készülék hangjára a négytagú család elhagyta az épületet és megkezdte a szellőztetést. A kunhegyesi önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, akik az épületben egy üzemelő cserépkályhát találtak, amely két helyiséget fűtött. Az egység méréseket végzett és mindkét szobában tapasztalt szén-monoxid koncentrációt. Mivel alternatív fűtési lehetőség nem volt, ezért a család a rokonoknál töltötte az éjszakát.

A ház egyik lakója elmondta a tűzoltóknak, hogy aznap járt kint náluk a kéményseprő, aki megvizsgálta az égéstermék-elvezetőt, ám azzal kapcsolatban kisebb műszaki hiányosságokat tárt fel. A szakember ezért felhívta a család figyelmét, hogy a problémákat a következő ellenőrzésig szakemberrel javíttassák meg, illetve javasolta egy biztonságos szén-monoxid-érzékelő beszerzését. A család megfogadta a kéményseprő intelmét és még aznap vásárolt egy ilyen eszközt, amelyet azonnal üzembe is helyezett. Ez pedig néhány órán belül meg is mentette a család életét.

Ebben az esetben nem történt személyi sérülés, mert a házban volt szén-monoxid-érzékelő. Egy ilyen készülék mindössze néhány ezer forintért megvásárolható, és évekig biztonságot nyújt a lakók számára. A katasztrófavédelem listát vezet azokról a típusokról, amelyek a piacfelügyeleti ellenőrzéseken megfeleltek, és azokról is, amelyek megbuktak rajta. Ezzel elkerülhető, hogy megbízhatatlan készülékeket vásároljunk. A listákat a katasztrófavédelem folyamatosan naprakészen tartja.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF