Többféle gáz is gondot jelentett

2021. január 18. 09:49

Az elmúlt három napban kevés riasztása volt a tűzoltóknak, ám ezalatt vezetékes gázzal és szén-monoxiddal is meggyűlt a bajuk. Ezeken túl szabadtéri-, kémény- és épülettűz, illetve néhány közlekedési baleset történt a megyében.

Alig száz méterre egymástól két közlekedési baleset is történt péntek délután Jászfelsőszentgyörgy határában. Az egyik helyszínen egy kilenc utast szállító, menetrend szerint közlekedő autóbusz ütközött egy személygépkocsival, utóbbi jármű sofőrjét a mentők kórházba szállították. A busz utasai nem sérültek meg, őket mentesítő járat szállította tovább. A jászberényi hivatásos tűzoltók a személyautót áramtalanították. A másik esetnél egy személygépkocsi lecsúszott az útról és a tetején állt meg, két utasa nem sérült meg. Itt a tűzoltók felderítették a helyszínt, de beavatkozásukra nem volt szükség.

Növényi hulladék gyulladt meg szombat éjszaka Jászárokszálláson, a Prohászka Ottokár utcában. A település önkormányzati tűzoltói egy gyorsbeavatkozó sugárral számolták fel a tűzesetet.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő szombat éjszaka Poroszlón, egy Jókai utcai családi házban. Az ingatlanban élő háromtagú család az eszköznek köszönhetően időben, sérülés nélkül ki tudott menekülni. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók detektorukkal több helyiségben is mértek szén-monoxid-koncentrációt, illetve megvizsgálták a cserépkályha kéményét is, de az jó állapotúnak bizonyult. A szolgáltató szakembere a ház gázkonvektorait kizárta a hálózatból. A család otthonában maradhatott, mert a fűtést más módon meg tudta oldani.

Árokba csapódott és oldalára borult egy személygépkocsi vasárnap délelőtt a 32-es számú főúton, Szolnoknál. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak kiérkezésére a helyszínen lévők áramtalanították a gépkocsit, így az egység a helyszínt biztosította, ahol a mentők is dolgoztak.

Beizzott a lerakódott kátrány egy melléképület kéményében vasárnap délelőtt Tiszaörsön, a Rákóczi úton. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók egy vízsugár és kéziszerszámok segítségével szüntették meg a problémát. A lakó otthonában maradhatott, mert az önkormányzat elektromos fűtőberendezéseket biztosított számára. 

Tűz keletkezett egy száz négyzetméter alapterületű, nyitott tárolóépületben vasárnap délután Cibakházán, egy Liszt Ferenc utcai cég telephelyén. Az építmény fa szerkezete és tetőhéjazata, valamint a benne tárolt papírhulladék égett. A kunszentmártoni hivatásos és a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be, munkájukat egy erőgép is segítette, amely az építményben tárolt hulladékot távolította el. 

Munkagép vágott át egy gázvezetéket vasárnap délután a jászberényi Szilvás dűlőben. A jászberényi hivatásos tűzoltók ötven méteres körzetben lezárták a területet és egy vízsugarat védelmi készenlétbe helyeztek. A tűzoltók intézkedtek a környéken lakók elzárkóztatásáról, amely tíz lakóházban összesen harminchét embert érintett. Az esettel kapcsolatban a katasztrófavédelem iparbiztonsági helyszíni szemlét folytatott le.

Fotó: Jászberény HTP