Kötéltechnikai gyakorlatot tartott a HUNOR mentőszervezet Egerben

2021. január 21. 12:46

Háromnapos kötéltechnikai gyakorlatot tartott a Hunor mentőszervezet január 18-20-án Egerben és környékén. A mentőegység az belgiumi GrimpDay nemzetközi versenyre készül, amelyet a tervek szerint június első hetében tartanak meg. A csapat 2019-ben már Belgiumban és Ázsiában is sikeresen bemutatkozott, utóbbi viadalon a legkreatívabb csapat díját szerezte meg, összetettben az ötödik lett.

A mostani felkészülés első napján egy kőfejtőbányában gyakorolták a magasba feljutást és az ereszkedést a csapat tagjai. Hatvan méter magas vasszerkezetre húzták fel a kosárhordágyban lévő sérültet. Ennek a versenyszámnak a mozzanatait többször is megismételték a tagok. A második napon az egri tufabányában gyakorolt a csapat. Harminc méter magasba juttatták fel a felszereléseiket, majd kifeszített kötélpályán mozgatták a sérültet. Gyakorolták azt is, hogyan tudják egyik pontból a másikba eljuttatni. 

Az utolsó napon az Egri várban a sérült mozgatását ismételték át, azt is gyakorolták, hogy mi a leggyorsabb, egyben energiahatékony módja annak, hogy egy bajbajutott embert a mélyből biztonságos helyre vigyenek. Minden nap elemzéssel zárult.

A mentőszervezet a versenyre és egy beavatkozásra hatszáz méter kötelet és több mint kétszázötven kilogrammnyi felszerelést visz magával, hogy minden helyzetre megoldást találjanak. Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, a kötéltechnikai alegység vezetője elmondta, hogy új tagokkal bővült a versenycsapat, így a gyakorlásra mindig szükség van, de nemcsak a megszerzett tudás, hanem a csapatépítés is nagyon fontos eleme ezeknek a gyakorlatoknak. Júniusig havonta gyakorolnak majd.

A csapat kilenc tagja hat megyéből érkezett Egerbe, köztük Papp János tűzoltó százados, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese

Fotó: Szőke Péter - BM OKF