Több mint 132 milliós pénzbeli támogatás az önkormányzati tűzoltóságoknak

2021. május 13.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére negyedik alkalommal kiírt, 225 millió forint keretösszegű eszközfejlesztési pályázat kapcsán első körben a pénzbeli támogatásokról született döntés.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt eszközfejlesztésre mind a hatvan tűzoltóság pályázott, közülük heten – Abádszalók, Jászárokszállás, Jászkisér, Kisújszállás, Kunhegyes, Tiszaföldvár és Törökszentmiklós – Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. Ez a hét önkormányzati tűzoltóság összesen több mint 19 millió forint forráshoz jutott. A feltételeket sikeresen teljesítő önkormányzati tűzoltóságok védőeszközökre, tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges eszközökre, EDR rádiókra, valamint a készenlétben tartott tűzoltójármű felújítására nyújtották be pályázataikat.

A bírálóbizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség delegált tagjai is részt vettek. A bizottság tagjai a pályázati keretösszeg felosztásának alapelveivel egyhangúan egyetértettek.

A pályázati rendszer idei átalakulása miatt első körben a pénzbeli támogatások jóváhagyása történt meg, míg a természetbeni támogatások végső elbírálása az egyes beszerzési eljárások után történik.

A pénzbeli támogatásokra vonatkozó javaslatot a katasztrófavédelem felső vezetése jóváhagyta, ennek értelmében ötvennégy önkormányzati tűzoltóság kap összesen 132 millió 700 ezer forint támogatást. A fennmaradó keretösszeg a későbbiekben természetbeni támogatásokhoz biztosít fedezetet.

A pályázók ebből az összegből 119 millió 300 ezer forint értékben maguk szerezhetnek be védő- és technikai eszközöket, valamint nyolc önkormányzati tűzoltóság a járműveik, illetve technikai eszközeik felújítására fordíthat 13 millió 400 ezer forintot.

A megítélt pénzbeli támogatásokat az alábbi letölthető dokumentum tartalmazza. 

Fotó: Németh Ádám tű. főtörzsőrmester