Búvár minősítő gyakorlatot tartottak Szolnokon

2021. szeptember 20. 11:17

Immáron öt éve annak, hogy a megyei rendeltetésű Tisza Mentőcsoport, valamint a Jászberényi Járási Önkéntes Mentőcsoport nemzeti minősítést szerzett búvár szakterületen. Ez a minősítés ebben az évben lejár, ezért azt az érintetteknek meg kellett újítani, amelyre szeptember 17-én került sor a szolnoki Alcsi-Holt-Tiszán.

A minősítő gyakorlat résztvevőinek feladata vízben eltűnt emberek műszeres, illetve ún. „legyezős” módszerrel történő felkutatása; víz alá merült tárgyak megtalálása és felszínre hozatala; továbbá árvízvédelmi töltés átázás elleni fóliázása volt. Ezek végrehajtása mellett ki kellett alakítaniuk az önálló munkavégzéshez elengedhetetlen logisztikai ellátást, és az irányítás összehangolása mellett meg kellett teremteniük az egy időben több helyszínen történő feladat-végrehajtás feltételeit. Mindezek mellett fontos szempont volt a vezetés irányítás megszervezése, valamint a társszervekkel való együttműködés hatékonyságának elősegítése is.

A minősítő gyakorlaton az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről dr. Jackovics Péter tű. ezredes, a BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője vett részt.

Fotó: Németh Ádám tű. főtörzsőrmester