Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

2021. november 19. 09:23

Ezúttal Jászberényben.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök este a Jászberényhez tartozó Neszűr egyik házában. A város hivatásos tűzoltói érkeztek a helyszínre, akik megállapították, hogy az épületben cserépkályha szolgáltatja a fűtést. Ezért a jelzéskori állapotokat rekonstruálva műszeres méréseket végeztek, és ki is mutatták a szén-monoxid koncentrációját. A tűzoltók értesítették a kéményseprő-ipari szervet is.

A csütörtöki esetben nem történt sérülés, köszönhetően a szén-monoxid-érzékelőnek, amely időben jelzett, így a lakónak lehetősége volt szellőztetni és sértetlenül elhagyni a házat. A szén-monoxid-érzékelő használata különösen fontos akkor, ha valaki nyílt égésterű fűtőberendezést - kályhát, kemencét, kandallót, nyílt égésterű gázkazánt, gázos vízmelegítőt - használ, hiszen ezek az égéshez a helyiség levegőjét használják, így az oxigénszint csökkenésével kialakuló tökéletlen égés szén-monoxidot termel. Egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő néhány ezer forintért megvásárolható, cserébe hosszú időre garantálja otthonunk biztonságát. A baj megelőzhető, ha biztosítjuk a berendezés biztonságos működéséhez megfelelő oxigén utánpótlását.

Ugyanígy fontos a kémények rendszeres tisztítása, hiszen az elkoszolódott kéményből az égéstermék visszaáramolhat és szintén szén-monoxid jöhet létre. A családi házakban élőknek kérniük kell az ingyenes kéményseprést: ez megtehető a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon, illetve telefonon a 1818-as telefonszámon, majd a 9-es és az 1-es gombok megnyomásával.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF