Öt megyei helyezés az Alkotói Pályázaton

2021. december 08.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága online találkozó keretében hirdette ki az idei év alkotói pályázat országos döntőjének eredményeit. A bírálóknak idén is nehéz dolguk volt, négy kategóriában, kategóriánként három korcsoportban kellett rangsort felállítaniuk.

A monitorok előtt ülőket Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főelügyelő köszöntötte, aki elmondta, hogy idén 3.500 alkotás érkezett, ez másfélszerese a tavalyi termésnek.

„Alkosson mindenki!”, buzdította most is Borsos Mihály fotóművész a gyerekeket, arra biztatva őket, hogy bátran használják a fantáziájukat, térjenek el a megszokott sémáktól, így fejezzék ki az érzéseiket, a világról alkotott véleményüket.

Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója úgy fogalmazott, hogy minden gyermek nyertes, hiszen a gondolataikat az alkotások maradandó formában őrzik meg. 

S. Tóth Anikó tűzoltó százados, a Kommunikációs Szolgálat munkatársa az irodalmi művek értékelésekor az érzelmek kifejezését, az egyedi stílust és a kritikus, egyúttal felelős gondolkodást emelte ki.

Idén szabadkézi rajz, egyéb kézműves alkotás, irodalmi mű, számítógépes program kategóriában születtek eredmények, a zsűri még különdíjakat is kiosztott. A pályamunkák mindegyike a tűzoltói hivatás kihívásait dolgozta fel, az alkotások középpontjában a tűz, vagy a hétköznapok hősei, a tűzoltók álltak.

Az Alkotói Pályázat Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi fordulóján első helyezést elért művek az országos döntőben mérkőztek meg. Megyénk öt indulója került az első három helyezett közé:

  • Szabadkézi rajz, I. korcsoport, III. helyezett: Szabó Virág (Törökszentmiklós, Baptista Szeretetszolgálat Kölcsey Ferenc Általános Iskolája)
  • Szabadkézi rajz, II. korcsoport, II. helyezett: Kocsis Viktória (Szolnok, Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
  • Egyéb kézműves alkotás, II. korcsoport, II. helyezett: Sóti Dorottya Sára (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola)
  • Irodalmi alkotás, II. korcsoport, II. helyezett: Csernák Dorina Katalin (Szolnok, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola)
  • Számítógépes program, III. helyezett: Barna Levente Roland (Tiszafüred, Kossuth Lajos Általános Iskola)

Fotó: BM OKF