Kigyulladt egy autó Tiszaföldvárnál

2022. január 10. 15:25

Teljes terjedelmében égett egy személyautó vasárnap kora este Tiszaföldvár határában, az egykori szeméttelep környékén. A város önkormányzati tűzoltói mellett a kunszentmártoni hivatásos egység is a helyszínre vonult, akik közös erővel, két vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók hőkamerás méréseket is végeztek, megbizonyosodva a roncs visszahűléséről.

Gépjármű-tűz esetén az alábbiak betartására kell figyelni:

  • Ismerjük autónk műszaki állapotát! A járműtüzek leggyakoribb forrása a hajtás- és fékrendszer, valamint az elektromos hálózat karbantartásának elmaradása. Rendszeresen vizsgáltassuk át autónkat szakemberrel.
  • Ne dohányozzunk a gépkocsiban, mert a kárpitra hulló parázs tüzet okozhat. Menet közben se dobjuk ki az égő csikket, mert a menetszél visszafújhatja azt az utastérbe.
  • Ha menet közben füstöt, tüzet tapasztalunk, a hirtelen mozdulatokat kerülve húzódjunk le az út szélére, szálljunk ki és hívjuk a tűzoltókat.
  • Javasoljuk, hogy mindenki legalább egy, 2 kilogrammos porral oltó készüléket tartson az autójában, mellyel a kisebb tüzek megfékezhetők. Csak akkor fogjunk hozzá magunk a tűz oltásához, ha ilyennel rendelkezünk!
  • Ha motortérben keletkezik tűz, csak annyira nyissuk fel a motorháztetőt, hogy a porral oltó csövét alá tudjuk csúsztatni. Ellenkező esetben a beáramló friss levegőtől a tűz belobban és gyorsan szétterjed.
  • Az ajtók kinyitásánál figyeljünk testi épségünkre, hiszen az átforrósodott karosszéria égési sérüléseket okozhat.

Fotó: Tiszaföldvár ÖTP