Továbbra is folyik a tűzoltás Tiszafürednél

2022. július 21. 10:35

Helyszíni mérések alapján hétszázötven hektárnyi terület égett le Tiszafürednél, ahol még kedd délután kapott lángra az aljnövényzet a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A tűz szerda délután elérte Kócsújfalu térségét, több ház is veszélyben volt, de ezeket a tűzoltók sikeresen megvédték, így lakosságvédelmi intézkedésre sem került sor. Emellett egy napraforgótáblát is elértek a lángok, de a tűzoltók itt is sikeresen vették fel a harcot. A munkálatokat az erős szél nehezítette. A sűrű füst miatt a közeli 33-as számú főutat is le kellett zárni. A jelentős igénybevétel miatt szükség volt még a kazincbarcikai és hevesi hivatásos, valamint a zagyvarékasi önkéntes tűzoltókra is.

Az éjszaka folyamán egy 12 körbálából álló kazal gyulladt meg a leégett területen, ezt követően azonban csillapodott a szél és az egységek az izzó gócokat felügyelték, illetve oltották. 

A katasztrófavédelem munkáját a helyi önkormányzat is segítette, amely egy vízszállító teherautóval locsolta át Kócsújfalu tűzhöz legközelebb eső utcáját. A helyszínen vannak a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai is, akik a drónos felderítés mellett magaslatokról figyelik az esetlegesen fellobbanó lángokat, illetve szintén biztosítottak egy vízszállító teherautót a területek átlocsolására. Emellett négy erőgép is volt a helyszínen, melyek tárcsázással gátolták meg a tűz terjedését.

Tiszafüredről, Karcagról, Hajdúszoboszlóról, Hajdúböszörményből, Debrecenből, Tiszaújvárosból, Egerből és Szegedről összesen tíz tűzoltóegység dolgozik a helyszínen, melyek a felügyeleten túl a leégett terület széleit locsolják be.

Fotó: Életjel ÖTE