Huszonegy ingatlanját korszerűsíti a katasztrófavédelem

2022. november 15. 15:31

A KEHOP-5.2.2-16-2017-00113 – Katasztrófavédelmi ingatlanok épületenergetikai beruházásai elnevezésű európai uniós projekt keretében csaknem 8 milliárd 204 millió forintból korszerűsíti a szervezet az épületek energetikai rendszerét. Ez a legtöbb épület esetén a hőszigetelést, a napelemrendszer kialakítását, valamint a nyílászárók cseréjét jelenti. A projekt a BMSK Sport és Közhasznú Nonprofit Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság konzorciumában jött létre. November 15-én Szolnokon tekinthettek be a résztvevők a projektbe, ahol bemutatták a felújítás alatt álló laktanyát.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületének felújítását is megkezdték az európai uniós projekt keretében. 

huszonegy épület felújítási programját Bölcskei István, a BMSK Sport NKFT. ügyvezető-helyettese ismertette, aki elmondta azt is, hogy a fejlesztés révén a katasztrófavédelem annyi energiát takarít meg, mint amennyi energia nyolcszáz családi ház szükségletét fedezné, és ugyancsak nyolcszáz családi ház károsanyag-kibocsátásával megegyező mennyiséggel csökken a felújított ingatlanok károsanyag-kibocsátása.

A laktanyában folyó munkáról és az ezt könnyítő fejlesztésekről Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, igazgató beszélt, aki kiemelte, hogy az elmúlt tizenegy hónapban olyan fejlesztések történtek, amelyek az igazgatóság energiafelhasználását és -költségeit nagymértékben csökkentik. Így a kirendeltség és a tűzoltóság közös épülete új tető- és homlokzati szigetelést, új nyílászárókat és szertárkapukat kapott, emellett napelemes rendszert is kiépítettek. Mindezeken túl a fűtési rendszert is modernizálták. 

A beruházást ismertető sajtótájékoztatón elhangzott az is: a szolnoki beruházás – amely állami támogatással, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg – teljes költsége meghaladja a hétszázmillió forintot. A katasztrófavédelemnél összesen huszonegy épület energetikai korszerűsítése indult el még 2020 szeptemberében, ebből négynek a műszaki átadás-átvétele már lezárult, további három helyen folyamatban vannak a munkálatok; kilenc helyszínen jelenleg folyik a kivitelezés – köztük öt fővárosi kerületben –, a jövő évben pedig öt helyszínen kezdődnek meg a munkák. Kovács Vendel, a BMSK Sport NKFT. projektmenedzsere arról beszélt, hogy a száz százalékos európai uniós támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiegészítette, így az eddig elkészült épületek energetikai korszerűsítése további műszaki tartalmakkal bővülhetett. 

A szolnoki fejlesztés eredményét a meghívott vendégek, illetve a sajtó munkatársai meg is tekinthették, a helyszíni bejáráson a kivitelező cég képviselői is jelen voltak.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF