A megyeszékhely bombázására emlékeztek

2023. június 02. 12:22

Hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1944. június 2-án került sor a szolnoki vasútállomás II. világháborús bombázására, amely az egész világégés egyik legpusztítóbb erejű harci cselekménye volt. Az áldozatokra és a mentésben résztvevőkre emlékezve tartott koszorúzást ebből az alkalomból pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség.

Az eseményen dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója elevenítette fel az akkori történéseket. Elmondta, hogy a két világháború között megalakult, a lakosság védelmét előtérbe helyező Légoltalmi Liga a katasztrófavédelem előfutárának tekinthető, hiszen a polgári védelem és a tűzoltóság szakemberei már ekkor együtt dolgoztak a lakosság biztonságáért. Az akkori eseményekről szólva kiemelte: a támadás során közel százhatvan repülőgép mintegy 870 bombát dobott a szolnoki vasútállomás területére, melynek következtében több mint 1.100 ember vesztette életét. 

Ezt követően a "Légoltalomtól a katasztrófavédelemig" című kiállításnak otthont adó, egykori légoltalmi óvóhely falán elhelyezett emléktáblát koszorúzta meg Ligeti József, Szolnok Vármegyei Jogú Város önkormányzati képviselője; Bihari Hunor alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Hadműveleti Központjának parancsnoka; Kratkovszki Norbert, a szolnoki vasútállomás állomásfőnöke; illetve Tatár Pál nyá. tű. ezredes, a szövetség elnöke.

Fotó: Gyuricska Éva