Lakástűzben három ember halt meg idén

2023. július 06. 09:41

2023 első félévében 147 lakástűz keletkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 38-cal kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 20 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán 2.400 négyzetméternyi épített terület égett le.

A legnagyobb tűz február 5-én Törökszentmiklóson volt, ahol egy öt helyiségből álló alsóépület gyulladt ki. A lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek, összesen 200 négyzetméteren pusztítottak. Az oltás közel két és fél órán át tartott, 15 tűzoltó 4 tűzoltójárművel avatkozott be, a tűzben mintegy hatszáz galamb pusztult el.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben 3 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei egy áldozatot szedtek.

A félév során átlagosan 29 óránként csaptak fel lángok otthonban. Ezekben az esetekben 13 ember sérült meg, kettővel több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 308 tűzoltóautót riasztottak. A leghosszabb beavatkozás közel öt és fél órán át tartott: június 6-án egy 70 négyzetméteres melléképület és a hozzátoldott, nyitott szín égett Jászberényben. 12 tűzoltó 4 járművel avatkozott be, az egységek egy-egy gáz-, oxigén- és acetilénpalackot vittek ki az ingatlanból.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 11 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

A legtöbb tűz hálóban (12 százalék), kéményben (10 százalék), illetve konyhában (9 százalék) keletkezett.

A 147 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 19-szer hívták a tűzoltókat. Egy ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, halálos áldozat pedig nem volt. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF