Viharkárok Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében

2023. augusztus 06. 10:34

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye is érintett az országon átvonuló vihar miatt

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye is érintett az országon átvonuló vihar miatt, melynek következtében szombat reggel óta folyamatosan érkeznek a bejelentések az igazgatósághoz.

Legnagyobb számban a kidőlt fák és leszakadt ágak okozta károk elhárítása jelent feladatot a hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok részére, mely károk a villanyvezetékek és villanyoszlopok megrongálása mellett sok esetben a közlekedést is nehezítik. A viharos szél és villámtevékenység okozta épületkárokban a hétvégén Poroszló Község Önkormányzatának egyik épülete, a Poroszlói Vass Lajos Általános Iskola, mint közintézmény is érintetté vált. A viharos szél mintegy 150 négyzetméteren rongálta meg az iskola tetőszerkezetét, melynek szerkezeti részei az épület közvetlen közelében közterületre hullottak. A műszaki mentésben résztvevő tűzoltók a közvetlen veszélyt jelentő elemeket eltávolították, az iskola körüli terület egy része pedig biztonsági okokból átmenetileg elzárásra került a forgalom elől.

Vasárnap reggelig a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működési területén 140 feletti káreset fordult elő, melyből a kidőlt fák és leszakadt ágak következtében felmerült káresetek száma megközelítőleg 120, az épület károk száma pedig több mint 20 volt. 

Áramszolgáltatás nélkül maradt vagy elzárt település nincsen a vármegyei igazgatóság beavatkozási területén, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a tűzoltók pedig jelenleg is szünet nélkül dolgoznak a káresetek felszámolásán.

Az útra kelőknek indulás előtt javasoljuk, hogy tájékozódjanak az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashatnak. 

Javasoljuk a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazás használatát, a VÉSZ-t!