Fókuszban az új technikák és a káresetek feldolgozása

2023. november 29. 10:17

A vármegyében szolgáló hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságok tűzoltásvezetői részére szervezett képzést a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság november 28-án Szolnokon. A nap középpontjában a közelmúltbeli káresemények feldolgozása, valamint a technológiai fejlődés érdekében kifejlesztett tűzoltás-technikai vívmányok bemutatása állt.

Elsőként Kovács Krisztián tű. alezredes, vármegyei tűzoltósági főfelügyelő dolgozott fel egy Fejér vármegyében történt tűzesetet, amely során egy üzemanyagot szállító nyerges vontató gyulladt ki. Ezt követően alezredes úr egy új technikai eszközzel, az oltólándzsával ismertette meg a résztvevőket, melynek segítségével még hatékonyabban fékezhető meg a hibrid vagy tisztán elektromos meghajtású járművek akkumulátorainak tüze. Ehhez szervesen kapcsolódott Szappanos Róbert tű. alezredes, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének előadása, aki az elektromos gépjárművek töltőberendezéseinek tűzeseteinél alkalmazandó beavatkozások sajátosságait mutatta be. 

Őt követte K. Nagy Róbert tű. alezredes, tiszafüredi tűzoltóparancsnok hatékony kárhelyszíni együttműködéssel összefüggő előadása, majd Gáspár Imre tű. százados, a Jászberényi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka egy vármegyei transzformátor-állomáson keletkezett tűz felszámolásának lépésein kalauzolta végig a jelenlévőket.

A júliusban Kétpónál történt vasúti baleset tűzoltósági és iparbiztonsági vonatkozású tapasztalatait elemezte egy közös előadás keretében Görög István tű. alezredes, vármegyei iparbiztonsági főfelügyelő, valamint Bán Lajos tű. alezredes, a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője; végezetül Nagy Attila tű. alezredes, vármegyei polgári védelmi főfelügyelő elemezte, hogy a polgári védelem milyen vonatkozásban tud segítséget nyújtani egy káresemény felszámolása során.

A továbbképzés zárásaként a résztvevők a tűzoltósági szakterület aktuális feladatait tekintették át.

Fotó: JNSZ VMKI