Három hónap alatt 81 lakástűz és 6 sérült

2024. április 09. 13:17

2024 első negyedévében összesen 81 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben senki sem vesztette az életét, ugyanakkor 6-an megsérültek.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 135 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 921 négyzetméternyi épített terület égett le, 10 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt 25 embernek kellett átmenetileg elköltöznie.

A 81 tűzzel érintett épület közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a konyhából indult, ez az összes eset 17 százaléka. A tüzesetek 13 százalékában a hálószobában, 7 százalékában a nappaliban, 6 százalékában pedig a fürdőszobában csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 

A legnagyobb tűz január 25-én, Zagyvarékason volt, ahol egy kétszáz négyzetméteres családi ház égett teljes terjedelmében. Az ingatlan teljesen megsemmisült, négy lakója nem költözhetett vissza. 

A leghosszabb beavatkozás január 13-án volt Mezőtúron, ahol egy rosszul kialakított kémény miatt kigyulladt egy családi ház tetőszerkezetének mestergerendája, a tűz pedig átterjedt a födémszerkezetre. A tűzoltóknak a ház falát, a kéményt és a födémet is meg kellett bontania, a beavatkozás közel hat órát vett igénybe. 

A katasztrófavédelem 5 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 6 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, 4 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére. 

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 13 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 5 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, halálos áldozat nem volt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.