Lakástűzben egy ember halt meg az elmúlt félévben

2024. július 11. 13:55

2024 első félévében 143 lakóépület gyulladt ki, néggyel, vagyis 3 százalékkal kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban közel 3.100 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben egy ember vesztette életét, 2-vel kevesebben, mint a tavalyi év első félévében. Ezekben a tüzekben 13-an sérültek meg, ugyanannyian, mint tavaly ilyenkor.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 245 tűzoltójárműre volt szükség. Tíz otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 25 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 13-án volt Mezőtúron. A családi ház kéményének oltása és az átizzott födémszerkezet megbontása közel hat órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája miatt csaptak fel a lángok. Kilenc otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (17 százalék), hálóban (12 százalék), illetve tárolóban (6 százalék) keletkezett.

A 143 tűzzel érintett otthon közül sajnos egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 21-szer riasztották a tűzoltókat, 2-vel többször, mint egy évvel korábban. Hét ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, halálos áldozat nem volt. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.

Fotó: JNSZ VMKI archív