Ezúttal Mezőtúron szenvedtek szén-monoxid-mérgezést

2024. október 17. 07:01

Ez már a második eset volt egy héten belül vármegyénkben, mert ebben a lakásban sem volt szén-monoxid-érzékelő.

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy ember szerda este Mezőtúron, egy Alkotmány utcai családi házban. Az egyik lakó hívta fel a központi segélyhívó számot, miszerint gyermeke rosszul lett a fürdőszobában. A szülő ezt követően kiszellőztette a házat. A város hivatásos tűzoltói érkeztek ki az ingatlanhoz, melyben nem volt szén-monoxid-érzékelő. Az egység visszaállította a jelzéskor fennálló körülményeket, majd a fürdőszobában található kombi gázkazán mellett, illetve a nappaliban is kimutatta a halálos gáz emelkedő koncentrációját, ezért értesítette a gázszolgáltatót és a kéményseprőipari szervet. A mérgezést szenvedett fiatalt kórházba szállították.

A vasárnapi, tiszafüredi esethez hasonlóan ez a mérgezés is elkerülhető lett volna szén-monoxid-érzékelő használatával. Pedig egy ilyen készülék elengedhetetlen azokban az ingatlanokban, ahol nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés működik. Ezek a helyiség levegőjét használják fel, ha pedig odabent az oxigén szintje lecsökken, akkor tökéletlen égés jön létre, amely szén-monoxid kialakulásához vezet. Ennek legnagyobb veszélye, hogy érzékszervekkel nem vehető észre, illetve mérgezésének tünetei összekeverhetők más betegségekével: fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés; súlyos esetben pedig ájulás és halál következhet be.

Ezért fontos a tüzelő-, fűtőberendezés helyiségének megfelelő levegő-utánpótlása, illetve egy szén-monoxid-érzékelő használata. Ez a halálos gáz legkisebb koncentrációjára is hangos, sípoló jelzéssel figyelmeztet, így a bent tartózkodóknak lehetőségük van időben megkezdeni a szellőztetést, és elkerülni a mérgezést. Egy szén-monoxid-érzékelő csupán néhány ezer forintért megvásárolható, cserébe hosszú évekre garantálja otthonunk biztonságát. A katasztrófavédelem az érzékelők pozitív és negatív listájával segít a megfelelő készülék kiválasztásában.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF