Előzzük meg a lakástüzeket!

A téli időszakban megnövekszik a lakástüzek száma, jellemzően a fűtési és a szabadidős tevékenységekből fakadóan.

Az ehhez hasonló káresemények elkerülése érdekében a katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét a következőkre:

  • Fordítsanak kiemelt figyelmet a fűtőberendezések karbantartására és azok helyes használatára, hiszen a rendkívüli hidegben fokozott terhelésnek vannak kitéve. Érdemes ezeket rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni.
  • A vegyes tüzelésű kazánok használatakor figyeljenek arra, hogy ne pakolják túl azokat fűtőanyaggal, mert az a berendezés túlterheléshez vezethet. Ellenőrizzék a keringtető szivattyúk működőképességét és azt, hogy a csövek nincsenek-e elfagyva; ezzel elkerülhető, hogy a kazán felrobbanjon.
  • Ne tároljanak közvetlenül a kazán mellett éghető anyagot, mert egy abból kipattanó szikra könnyedén meggyújthatja ezeket.
  • Ügyeljenek a kémények tisztaságára! A szennyezett belső falazatú, nem megfelelő műszaki állapotú égéstermék-elvezetők miatt kéménytűz alakulhat ki, amely átterjedhet a lakás többi részére is. A családi házakban a katasztrófavédelem térítésmentesen végzi a kéményseprést, ezt azonban a tulajdonosoknak kérniük kell.
  • Az elektromos eszközök használatakor ne terheljék túl a hálózatot. Kerüljék a szigeteletlen vezetékek és a házilagos, nem szakember által készített bekötéseket, valamint a túl sok elosztó és hosszabbító használatát, mert ezek túlterhelik a hálózatot. Szintén problémát okozhat, ha a vezetékekre nehéz tárgyakat helyeznek. A nem használt eszközök csatlakozóit húzzák ki a konnektorból, mert ezek így is fogyasztanak áramot. A hálózatot is ajánlott rendszeres időközönként szakemberrel átnézetni.
  • Főzőcske, de okosan! A tűzhelyen lévő ételt ne hagyják felügyelet nélkül, vagy hosszú főzés-sütés során állítsanak be időzítőt, így biztosan nem feledkeznek meg róla. A kigyulladt zsiradékot soha ne próbálják meg vízzel eloltani, ehelyett tegyenek az edényre egy fedőt, ezzel megszüntetve a tűz oxigén-utánpótlását.
  • Ne aludjanak el hamarabb, mint a cigaretta! Kerüljék az ágyban dohányzást, és laptopot, notebook-ot is asztalnál használjanak.
  • Vásároljanak füstérzékelőt! Egy jó minőségű készülék mindössze néhány ezer forintért beszerezhető, cserébe éveken át garantálja a biztonságot, hiszen a füst legkisebb jelére erőteljes sípoló hanggal hívja fel a figyelmet. Ezzel elkerülhető, hogy még időben megfékezzék a kezdeti stádiumban lévő tüzet, vagy elhagyják az épületet, ha az oltás már nem lehetséges.