Önkéntes mentőszervezetekről aloldal fejlécképe

Önkéntes mentőszervezetekről

Az önkéntes olyan Magyarországon élő természetes személy, aki saját akaratából, a szabadideje terhére segít más embereken, ezért az emberi élet és az anyagi javak mentésére önkéntesen létrehozott civil szerveződésekbe tömörül. A központi szint létrehozását követően kezdődött meg a vármegyei, a járási, majd 2015-től a települési mentőcsoportok megalakítása és minősítése. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a Tisza Mentőcsoport a vármegyei rendeltetésű mentőcsoport, illetve a vármegye valamennyi járása rendelkezik saját járási önkéntes mentőcsoporttal.

A mentőszervezetek hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a gyors reagálás mellett fontos erényük a nagy helyismeret. Az önkéntesen szerveződő mentőszervezetek különleges kiképzésükkel, speciális technikai eszközeikkel és képességeikkel segítenek különböző káresemények felszámolásában, így árvíz vagy viharok idején.

Természetesen nem csak központi, járási, települési mentőcsoportok léteznek. Bármely magánszemély dönthet úgy, hogy saját önkéntes mentőcsoportot kíván alapítani, ez azonban szigorú szabályokhoz kötött, melyek az alábbi dokumentumban nyomon követhetők.