Aljnövényzet égett Csépán

2022. március 02. 12:40

Mintegy másfél hektárnyi területen égett le száraz fű és nádas kedd délután Csépán, az Árpád utcában. A kunszentmártoni és a szarvasi hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak a helyszínre és közel háromnegyed óra alatt két vízsugárral, valamint kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat.

A kora tavaszi időszak a felmelegedő, száraz, szeles időjárásának köszönhetően kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Emiatt fontos figyelni arra, hogy közterületen, vagy utazás közben ne dobjuk el óvatlanul a cigarettacsikket, mert az a száraz növényzetet könnyedén lángra lobbanthatja. A kertben felhalmozott növényi hulladéktól lehetőség szerint ne égetéssel szabaduljunk meg, de ha ezt az önkormányzat rendelete megengedi, akkor figyeljünk a biztonságos tűzgyújtás szabályaira:

  • Készítsünk elő megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok), illetve kéziszerszámot a tűz közelébe!
  • Csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát felügyeletünk alatt tudunk tartani!
  • Nagy szélben ne égessünk! Ha időközben támad élénk légmozgás, akkor azonnal oltsuk el a lángokat!
  • Az égetés helyszínét úgy kell otthagyni, ha meggyőződtünk arról, hogy a tűz nem tud újra fellobbanni. A legjobb módszer, ha földdel takarjuk be a hamut, parazsat.
  • A szabad tűzön történő sütés, főzés akkor is megengedett, ha az önkormányzat nem engedi a kerti hulladék égetését. Ilyenkor azonban csak kiépített tűzrakó helyen készíthetjük az ételt!

Figyeljük, hogy az adott területen érvényben van-e tűzgyújtási tilalom! Ilyenkor tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben, fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetén belül. A tilalom vonatkozik az erdőkben kialakított tűzrakó helyekre is. A tűzgyújtási tilalomról a katasztrófavédelem honlapján található térképről tájékozódhatunk.

Fotó: Kunszentmárton HTP