Vízügyi és vízvédelmi információk

A vízügyi hatóság engedélyezési, felügyeleti és ellenőrzési, valamint szakhatósági, továbbá a vízkészletjárulék tekintetében adóhatósági hatáskörét a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, illetve annak végrehajtását szolgáló rendeletek határozzák meg.

A vízügyi hatósági jogkört 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. A vízvédelmi hatóság a víz, mint környezeti elem tekintetében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, illetve annak végrehajtását szolgáló rendeletek alapján ellátja a meghatározott környezetvédelmi engedélyezési, felügyeleti és ellenőrzési, valamint szakhatósági feladatokat.

A területi és az országos vízügyi hatóság, valamint a területi és az országos vízvédelmi hatóság szakhatóságként történő közreműködését az egyes közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján eljáró szakhatóságok kijelöléséről szóló 531/2017. (XII. 29.) kormányrendelet szabályozza.

A vízvédelmi igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről, és egyes vízügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 366/2015. (XII. 2.) kormányrendelet határozza meg a BM OKF és a fentiek szerint kijelölt – fővárosi és 11 vármegyei – katasztrófavédelmi igazgatóság vízvédelmi igazgatási feladatait. A BM OKF – a katasztrófavédelmi igazgatóság középirányító szerveként – a vízminőség-védelmi, a kármegelőzési és kárelhárítási feladatok ellátása tekintetében koordinálja a vízvédelmi igazgatási feladatok végrehajtását.

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutóda a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Minden információ elérhető itt: www.vkj.hu

Tájékoztatás a vízkészlet-járulék bevallás technikai változásairól itt.

FIGYELEM: A vízkészlet-járulék befizetésére vonatkozó bankszámlaszám:

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: 10045002-01040016-00000000

 

Székhelye: 5000 Szolnok, József Attila út 14.

Postacím: 5000 Szolnok, Pf.: 110

E-mail cím: wnfm.ivmhtl@xngirq.tbi.uh  

 

Ügyfélfogadás:

Vízügyi és vízvédelmi hatósági ügyekben előzetes időpont-egyeztetést követően az ügyfelek az alábbi időpontokban fordulhatnak kérdéseikkel személyesen a hatósághoz, illetve tekinthetnek be az eljárás során keletkezett iratokba:

Hétfő, szerda: 9:00-12:00; 14:00-16:00;

Péntek: 9:00-12:00

  • Ügyintézés helye: 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4.

Telefon: +36-56/501-900

  • Ügyiratok átadásának-átvételének helye: 5000 Szolnok, József Attila út 14.

Telefon: +36-56/510-040

 

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósul meg:

jogelődjogutód
Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Közép-Tisza-vidéki Vízügyi HatóságJász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Illetékességi szabályok a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2. melléklete szerint érvényesek:

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

  1. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye – kivéve Jászágó, Jászárokszállás, Jászdózsa, Nagyiván közigazgatási területét, továbbá Jászberény közigazgatási területének az  Ágói patak és a  Tarna patak bal partjára eső részét, Karcag közigazgatási területének a Német-ér és a Hortobágy-Berettyó bal oldalára eső részét, Kunmadaras közigazgatási területének a keleti részét, Tiszafüred közigazgatási területének a 33. sz. közúttól északra, a karcagi közúttól és a Tiszafüredi öntöző főcsatornától keletre eső részét, Tiszaigar közigazgatási területének a Tiszafüredi öntöző főcsatornától keletre eső részét, Tiszaörs közigazgatási területének északkeleti részét, Túrkeve közigazgatási területének a Hortobágy-Berettyó bal partjára eső részét, Mezőtúr közigazgatási területének a Hortobágy-Berettyó, valamint a Hármas-Körös bal partjára eső részeit, Öcsöd közigazgatási területének a Hármas-Körös bal partjára eső részét, Kunszentmárton és Szelevény közigazgatási területének a Hármas-Körös bal partjára eső részét, valamint Tiszasas közigazgatási területének a Tisza jobb partjára eső részét.
  2. Heves vármegyéből Átány, Erdőtelek, Heves, Hevesvezekény, Kisköre, Pély, Tarnaszentmiklós, Tenk, Tiszanána közigazgatási területe, továbbá Kömlő közigazgatási területének a Csincsa belvízcsatorna jobb partjára eső része, Poroszló közigazgatási területének a Kiskörei-tározó területére eső része, Sarud és Újlőrincfalva közigazgatási területének a Laskó patak és a Csincsa belvízcsatorna jobb partjára eső része, valamint a Kiskörei-tározó területére eső része.
  3. Békés vármegyéből Ecsegfalva közigazgatási területének a Hortobágy-Berettyó jobb partjára eső része.
  4. Csongrád vármegyéből Csongrád város közigazgatási területének a Tisza bal partjára eső része, Szentes-Magyartés közigazgatási területének a Hármas-Körös jobb partjára eső része.
  5. Bács-Kiskun vármegyéből Lakitelek, Szentkirály (Lászlófalva), Tiszakécske közigazgatási területe, Tiszaug közigazgatási területének a Tisza bal partjára eső része.
  6. Pest vármegyéből Abony, Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dánszentmiklós, Jászkarajenő, Kocsér, Kőröstetétlen, Mikebuda, Nagykőrös, Nyársapát, Pilis, Tápiószőlős, Törtel, Újszilvás közigazgatási területe.
  7. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből Tiszavalk és Tiszabábolna közigazgatási területének a Kiskörei-tározó területére eső része.
Vízügyi illetékesség

Az ügyintézéssel kapcsolatos bankszámlaszámok itt érhetőek el.

Esetlegesen felmerülő kérdéseiket az +36-56/510-040-es telefonszámon, illetve a wnfm.ivmhtl@xngirq.tbi.uh címen várjuk.