Szabadtéri tüzek aloldal fejlécképe

Szabadtéri tüzek

Ahogy enyhül az időjárás, egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt pedig rendszerint emelkedik a szabad területi tüzek száma.

A települési önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy maguk döntsék el, engedélyezik-e területükön a kerti növényi hulladék égetését, és ha igen, milyen feltételekkel. Addig is néhány tanáccsal szolgálunk arra vonatkozóan, hogy biztonságosan végezhessük ezt a tevékenységet:

  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltó-készülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet. Az égetés tervezett időpontja előtt tájékozódjunk a várható időjárásról.
  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés. Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban tüzet gyújtani tilos!
  • A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a hivatásos katasztrófavédelem illetékes területi szervénél írásban jelezni.
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.
  • A szabad tűzön végzett sütés és főzés az önkormányzati rendelettől függetlenül engedélyezett, de a fent felsorolt biztonsági intézkedések mellett.

Természetesen nem csak a kerti munkálatok jelentenek veszélyt, hiszen gyakran okoz tüzet külterületen egy autóból kidobott izzó cigarettacsikk, amely lángba borítja az aljnövényzetet. Sokan az üvegpalackokat is kidobják a járművekből utazás közben, ám erős napsütéskor az üveg a fény visszaverésével és szétszórásával képes annyira áthevíteni a környezetét, hogy a szárazabb vegetáció könnyedén lángra kaphat. Éppen ezért - és természetesen a környezet megóvása érdekében - kérjük, hogy utazás során a szemetet ne dobják ki a járművekből.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban, valamint az azok 200 méteres körzetén belül található külterületi ingatlanokon. Ebbe beletartoznak a köz- és vasút mentén található fásítások, illetve tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőkben található, kiépített tűzrakó helyeken sem; illetve a tarlóégetés sem engedélyezett.