Hőségriadó idején is biztonságban aloldal fejlécképe

Hőségriadó idején is biztonságban

A nyári időszakban fellépő rendkívüli meleg megviseli az emberi szervezetet. A rosszullétek azonban megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhetők.

Hőség idején lehetőleg kerüljük 11 és 16 óra között a szabadban való tartózkodást, mert az UV-sugárzás ebben az időintervallumban a legerősebb. Ha nincs otthon klímaberendezés, azzal is tudjuk hűteni a lakást, ha a redőnyöket lehúzva hagyjuk, így kevesebb napsugárzás jut be a ház belsejébe, így hőmérséklete is néhány Celsius-fokkal alacsonyabb marad a kinti állapotokhoz képest. Étkezés során kerüljük a nehéz, fűszeres ételek; valamint a cukros üdítők és az alkoholtartalmú italok fogyasztását. Ezek helyett válasszunk könnyed salátákat és gyümölcsöket, vizet, joghurtot vagy friss gyümölcsleveket.

Ha nem tudjuk elkerülni a szabadban tartózkodást, akkor öltözzünk világos színű, bő szabású, könnyed anyagból készült ruhaneműkbe. Kerüljük a zárt cipő és a zokni viselését, egy szandál vagy papucs viselése komfortosabb a rendkívüli melegben. Használjunk naptejet vagy fényvédő krémet bőrünk védelmében, és viseljünk szalmakalapot, illetve napszemüveget.

A fürdőhelyeken felhevült testtel, illetve étkezés után ne menjünk egyből a vízbe, és természetesen ebben az esetben is kerüljük az alkohol fogyasztását.

A gépjárművek utastere erős napsugárzás esetén akár 70 Celsius-fokig is melegedhet, ezért ne hagyjuk gyermekeinket, háziállatainkat parkoló autóban. Mindezeken túl ne tároljunk benne ilyenkor hajtógázzal működő dezodorokat és egyéb termékeket, mert ezek felhevülve felrobbanhatnak és tüzet okozhatnak.

A katasztrófavédelem nyilvántartja az egyes települések azon közforgalmú létesítményeit, ahol klímaberendezés működik; ezekbe bármikor be lehet térni, ha úgy érezzük, hogy a nagy melegtől rosszul vagyunk. A klimatizált létesítmények listája járásokra lebontva a csatolt dokumentumokban megtalálható.