Szén-monoxid mérgezés aloldal fejlécképe

Szén-monoxid mérgezés

Ma már a hazai háztartások nagyobb részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben sérülnek meg.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán vagy gázos vízmelegítő okoz. A korábbi esetek elemzése azt mutatja, hogy ezek nagy részének hátterében szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása volt. A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. 

A nyílt égésterű fűtőberendezések esetében gondoskodni kell a helyiség oxigén-utánpótlásáról, hiszen a készülék lángja a szoba levegőjét használja el, így az oxigénszint csökkenésével tökéletlen égés valósul meg, amely szén-monoxid termelődéséhez vezethet. A modern, műanyag nyílászárók teljes szigetelést biztosítanak, így azokba érdemes légbevezető nyílásokat beépíteni, amelyeket nyitva hagyva már biztonságosan üzemeltethetjük a fűtőberendezést. Nem elég az időszakonkénti szellőztetés, hanem rendszeres levegő-utánpótlásra van szükség. Fontos megjegyezni, hogy a városi legendákkal és néphiedelmekkel ellentétben a macskák, valamint egyéb más háziállatok nem képesek érzékelni a szén-monoxidot, így azok megváltozott viselkedéséből ne következtessünk erre!

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat. A katasztrófavédelem honlapján elérhető azon készülékek listája, amelyek megfeleltek a piacfelügyeleti ellenőrzéseken, és azoké is, amelyek nem.