Évente ellenőriztessük a kéményeket! aloldal fejlécképe

Évente ellenőriztessük a kéményeket!

Rengeteg bajt megelőzhetünk, ha évente ellenőriztetjük a kéményeinket.

Főképp a téli időszakban gyakoriak a kéménytüzek, hiszen ekkor többször és hosszabb ideig működnek a fűtőberendezések. Az égéstermék egy idő után lerakódik a kémény falára, egyre vastagabb koromréteget képezve. Ezáltal a kémény keresztmetszete csökken - mint ahogy az áteresztő képessége is -, így megnövekszik a belső hőmérséklete, ezáltal a benne található koromréteg meggyulladhat. Ez a tűz átterjedhet a lakás többi részére is, számos problémát előidézve. Sokat javít a helyzeten, ha megfelelő tüzelőanyagot használunk. A vegyes tüzelésű kazánokban ne égessünk el nedves, festett vagy lakkozott fát; műanyag- és gumihulladékot, esetleg textíliákat; mert ezzel növeljük a kátránylerakódás mértékét és gyorsaságát. Ehelyett használjunk olyan fát, amely egy arra alkalmas helyen legalább egy, de inkább két évig száradt. Ha két hétig kommunális hulladékkal fűtünk, azzal annyi káros anyag kerül a levegőbe, mint jól kiszárított tűzifa használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

A megelőzés érdekében ellenőriztessük a fűtőberendezéseket és otthonaink kéményét, ezt a munkát az állampolgárok részére a katasztrófavédelem térítésmentesen végzi. A társasházakban élőkhöz kötelező sormunka keretében érkeznek a kéményseprők, a családi házak tulajdonosainak azonban kérniük kell ezt a munkát. Ez megtehető telefonon a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszámon a 9-es, majd az 1-es gomb megnyomásával; interneten a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon az Ügyfélszolgálat menüpont alatt.

A megbeszélt időpontban a kéményseprő megjelenik az ingatlannál, átvizsgálja a kémény belsejét és műszaki állapotát, ellenőrzi az égéstermék összetételét, illetve azt, hogy a fűtőberendezés helyisége megfelelő oxigén-utánpótlással rendelkezik-e a biztonságos üzemelés érdekében. A szakember az ellenőrzésről tanúsítványt állít ki; és ha hibát talál, érdemes azonnal intézkedni a javításról.

Ha új kéményt építünk, vagy a régihez új fűtőberendezést csatlakoztatunk, netán a kéményt felújítjuk, javítjuk vagy átalakítjuk, minden esetben műszaki vizsgálatot kell elvégeztetni egy kéményseprővel, és csak sikeres vizsgálatot követően használható az égéstermék-elvezető.

A katasztrófavédelem kéményseprői képzett szakemberek; minden esetben arcképes igazolványt mutatnak; fekete színű, „KÉMÉNYSEPRŐ” feliratú egyenruhát viselnek, valamint ugyanilyen feliratú gépjárművel közlekednek és egyetlen esetben sem kezelhetnek készpénzt.