Biztonságban a fesztiválszezonban is! aloldal fejlécképe

Biztonságban a fesztiválszezonban is!

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a szabadtéri rendezvények, fesztiválok melyeken igen nagy létszámú látogatóra lehet számítani. Éppen ezért, ezek megrendezése is igen komoly munkával jár ugyanúgy a szervezők, mint a hatóságok részéről. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei folyamatosan ellenőrzik a rendezvények biztonságát, valamint már a tervezési szakaszban is részt vesznek, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak.

Az egyik legfontosabb biztonsági előírás, hogy a látogatók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt, ezt segítik a minden pontból még éjszaka is jól látható menekülési útirányt mutató táblák, kijelzők. A húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön mutatják be, hogy mit kell tenni veszély esetén. Ezeken a rendezvényeken a kiürítésre, menekítésre vonatkozó információkat a szervező a rendezvény honlapján elektronikusan letölthető formában is közzéteszi.

A fesztiválokon megfelelő létszámú és felkészített biztonsági személyzetet áll rendelkezésre, veszély esetén az ő utasításaikat kell követni. A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a fesztiválok szervezői folyamatos kapcsolatban vannak. Ha az időjárás indokolttá teszi, akár le is állítják a rendezvényt.

A rendezvényre látogatók célja, hogy jól érezzék magukat, viszont nem árt odafigyelniük néhány fontos előírásra.

Összefoglalva néhány egyszerű szabály betartásával mindenki biztonságban szórakozhat:

 • A sátrat csak a kijelölt helyen szabad felállítani, és figyeljünk rá, hogy a sátor felett és annak közelében ne legyenek instabil tárgyak, veszélyes fák. A sátrat sátorvasakkal, cövekekkel megfelelően rögzíteni kell, hogy a szél ne tudja felkapni azt.
 • Az eső önmagában nem veszélyes, viszont ha tömegben esernyőt használunk, az már balesetet okozhat. Aki nem akar megázni, vigyen magával esőkabátot, az esernyőt pedig hagyja otthon. Egy gumicsizma is hasznos lehet azoknak, akik több napot töltenek egy fesztiválon.
 • A tömeg a tolakodástól nem fog eloszlani. Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt. Vihar, vagy bármilyen baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet utasításait kell követni. A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni. Közben ne feledkezzünk meg másokról sem, figyeljünk egymásra, így elkerülhetőek a balesetek.
 • Senki ne meneküljön vihar idején fa alá.  Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben kidőlhet a fa, vagy ágak törhetnek le.
 • A színpad közelébe sem tanácsos menekülni. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
 • Nem szabad a kiáramló tömeggel szemben haladni, a tömeg szélén haladva próbáljunk meg kiválni belőle.
 • A telefon nem csak arra jó, hogy fotózzunk és videózzunk vele. Ahelyett, hogy a közösségi oldalakon posztolunk, baj esetén segítsünk másokon és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.
 • Egy fesztiválon kevés az árnyék, legyen nálunk naptej, sapka és ivóvíz.
 • Fesztiválokon csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani. Grillezés és sütögetés helyett válasszuk a számos étkezési lehetőség egyikét.
 • A fesztiválok területén a tűzvédelmi előírások megismerése és betartása kötelező!
 • Aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni! A magától elaludt és a sikeresen eloltott tüzet is jelenteni kell!
 • A felgyülemlett szemetet ne hagyjuk a helyszínen, nemcsak a szervezők, hanem a környezetünk is hálás lesz, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot.
 • Ne akadályozzuk a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását!