A 2006-os tiszai árvíz aloldal fejlécképe

A 2006-os tiszai árvíz

A 2006-os árvíz különleges volt abban a tekintetben, hogy hazánk négy nagy folyójának (Duna, Tisza, Körös, Maros) árhulláma egy időben találkozott. A Tisza Tiszakécske alatti szakaszán új vízszint-rekordok alakultak ki, a folyó Kunszentmártonnál 1.041 centiméterrel tetőzött, az addigi legmagasabb vízállást 56 centiméterrel haladta meg.

Katasztrófavédelem

A hosszantartó, magas vízállás miatt több helyen teljesen átáztak a töltések, ideiglenes védműként sokszor kellett kaviccsal töltött konténerzsákokat használni, amelyeket helikopterek szállítottak a helyükre. A töltés problémái miatt a megyei védelmi bizottság április 21-én elrendelte Csépa, Szelevény és Tiszasas kitelepítését. A lakók egy része azonban nem hagyta el otthonát, hanem a védekezésben vállalt szerepet. 

Katasztrófavédelem

A tavaszi védekezés során mintegy hatmillió homokzsákot, 16 ezer tonna követ, 181 ezer köbméter földet és homokot használtak fel; amely révén töltésmagasítás és nyúlgát 123 kilométeren, hullámvédelem 50 kilométeren, bordás megtámasztás pedig 54 kilométeren valósult meg. A védekezés legkritikusabb időszakában 9 ezer ember – a honvédség, a katasztrófavédelem, a vízügy munkatársai, valamint önkéntesek – dolgozott közös erővel a víz uralma ellen. A védekezés költségei a Közép-Tiszán elérték a hétmilliárd forintot. 

Katasztrófavédelem