A 2017-es hortobágyi tűzeset aloldal fejlécképe

A 2017-es hortobágyi tűzeset

Tűz ütött ki 2017. augusztus 3-án a déli órákban a Hortobágyi Nemzeti Parkban, Nagyiván határában, összesen nagyjából ezer hektár állt lángokban. A tűzzel több mint nyolcvan tűzoltó küzdött, a honvédség helikopterei a levegőből oltották az égő aljnövényzetet, nádat és ősgyepet.

Másnap délelőttre – nagyjából egynapos munka után – a tüzet sikerült eloltani. A nemzeti parkban lángoló tűzhöz a tiszafüredi és karcagi, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a mezőkövesdi, Hajdú-Biharból pedig a hajdúszoboszlói és a püspökladányi hivatásos tűzoltókat riasztották augusztus 3-án késő délelőtt. Hozzájuk később csatlakoztak a debreceni és a szolnoki tűzoltók is, hogy biztosított legyen az oltóanyag-utánpótlás. Emellett erőgépeket is bevetettek, ezek egyebek mellett a tűz által veszélyeztetett nádat döntötték le. A nemzeti park parkőrei segítették a felderítést, valamint augusztus 4-én a reggeli órákban drónokkal készítettek légi felvételeket a károk és a tűz kiterjedésének felmérése, valamint az oltási munkálatok szervezése érdekében. 

Katasztrófavédelem

A tűz a kiszáradt aljnövényzetben, bozótosban gyorsan terjedt, ráadásul a területen több olyan rész is volt, amelyet gyalogosan sem lehetett megközelíteni, ezért augusztus 4-én a hajnali órákban a honvédséget is segítségül hívták. A katonák két helikopterrel a levegőből oltottak, összesen huszonnyolc bambi bucket-nyi (víztartály) vizet juttattak ki. Nagyjából ezerhektárnyi terület vált a tűz martalékává, és a tűzoltók körülbelül ugyanekkora területet óvtak meg a lángoktól. A váltakozó irányú szél a füstöt Nagyiván felé vitte, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi mobil labor vizsgálta a levegő összetételét, de káros anyagot egészségre ártalmas koncentrációban nem találtak a településen végzett mérésekkor. 

Katasztrófavédelem

A beavatkozás során a veszélyeztetett területről hatszáz szarvasmarhát sikerült kimenekíteni. Az elhúzódó esemény miatt szükség volt beavatkozók pihentetésére, váltására, ennek érdekében további egységeket is riasztottak. Nagyiván önkormányzata ellátmánnyal segítette a beavatkozók munkáját. Nagyjából huszonnégy órás munka árán sikerült a tüzet eloltani, augusztus 4-én késő délelőtt megkezdődhettek az utómunkálatok.